Ümit KOZAN / ANKARA, () - CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı bünyesindeki Beştepe Millet Camii, bugün Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adı Beştepe Millet Camii milletimize hayırlı olsun. Camimizin Ankara’ya ve bölgemize kazandırılmasında emeğe geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bu camide kılınacak namazların Allah katında kabul olmasını niyaz ediyorum. Bu caminin gerek mimarisi hem de konumu itibariyle ülkemize çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum. En önemli maddi unsurları camilerimizdir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz bir mühürdü. Her mühür bu coğrafyadaki tapu senetlerimizdir. Büyük bir mücadele sonunda yeniden tarihimizin kültürümüzün yeni bir sentezle ihya etmeyi, ayağa kaldırmayı başardık. Cumhurbaşkanlığı külliyesini ana ve yardımcı binalarıyla en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur. Camilerimin büyüklüğü ve güzelliği iftar kaynağıdır. İstanbul deyince Yeditepe aklımıza geliyorsa Ankara’yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Kocatepe ve Beştepe" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çevremizde bambaşka bir manzara var maalesef… Mısır ve Suriye’de yaşananlar tüm şiddetiyle devam ediyor. Orucun ve namazın yasaklandığı yerlerde sıkıntı çektiklerini biliyoruz. Hastalığını pençesinde olan kardeşlerimizi bildiğimizde sahur yapmak iftar açmak ağır geliyor. Camilerimizde evlerimizde yapılan ibadetlerin bereketiyle tüm Müslümanlar yaşadıkları sıkıntılardan kurtulacaklardır. 5 milyon cilt eser alabilecek şekilde cumhurbaşkanlığı kütüphanesinin de projesi bitiyor, 2 sene içinde tamamlanacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de böylece tamamlanmış olacaktır" diye konuştu,

3 BİN KİŞİLİK CAMİİ

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, camiyle ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı: "3 bin kişilik caminin, külliye dahilindeki diğer binalarla uyumlu olması, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezi niteliği taşıması dikkati çekiyor. Cami, önündeki meydanı, hemen karşıda yer alan kongre ve gösteri merkezi ile paylaşıyor. Dolayısıyla bu ibadethane, önündeki alan sayesinde halk için aynı zamanda sosyal ve kültürel amaçlı bir buluşma mekanı niteliği de taşıyor. Meydan, yapıları birleştirici özelliğinin yanı sıra, peyzaj planlamasında oluşturulan ağaç kümeleri, gölge alanlar ve oturma yerleri ile halkın kullanabileceği zarif bir kültürel ortam teşkil ediyor."

SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİNİN SENTEZi

"Oturum alanı 5 bin 177 metrekare olan camii, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluşuyor. Caminin her biri iki şerefeli, yükseklikleri 59.30 metre olan dört minaresi bulunuyor. Ana kubbenin, iç çapı 20.64 metre, zeminden yüksekliği ise içten 30,34 metredir Yarım kubbelerin iç yarı çapı 8.10 metredir. Cami girişinde yer alan 2.80 metre genişliğindeki kapı, karşılama yazısı olarak Rad suresinin 24.ayetiyle taçlandırılmıştır. Engellilerin girişi için rampa düzeni ile yan girişler oluşturulmuştur.Ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülmüş durumdaki camide, Selçuklu mimarisi önemli öğelerinden olan geniş ve belirgin saçaklar ile minarelerin düşey etkisi ulvi bir kudreti simgelerken, yatay çizgiler ise insan ölçeğine yaklaşımı sağlıyor. İki köşede bulunan abdesthaneler, yapıdaki güçlü düşey ve yatay etkiyi uyumlu bir şekilde birleştiriyor. Saçaklardaki geri çekmeler ve kademeler ile göğe doğru yükselen yapı, minareler ile sonsuzluğa doğru gidişi sembolize ediyor. Klasik Osmanlı Cami Mimarisi yatay ve düşey elemanlarla stilize edilmiştir."

GÜN IŞIĞINI MAKSİMUM DÜZEYDE KULLANIYOR

"Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktarda pencere ile iç mekanda doğal ışığın gücü kullanılmış, ilahi bir atmosfer sağlanması amaçlanmıştır. Yerden tavama kadar uzanan pencereler yardımıyla, gün ışığının maksimum kullanımı hedeflenmiştir.

İbadet edenin maneviyatını dış dünyadan yalıtmak, detayları ve renkleri ile iç atmosfere zenginlik vermek amacıyla cami pencereleri çepeçevre vitraylarla kaplanmıştır. İç mekanda kullanılan açık renkli tonlar ile doğal ışıktan maksimum fayda sağlanması, ferah ve aydınlık bir ortam oluşmasını beraberinde getiriyor. Bu ferahlık, yapının cephelerinde kullanılan açık renk doğal taşlar sayesinde dış mekana da yansıtılmış bulunuyor. Cephelerde kullanılan malzemelerin sadeliği, yapıya yaklaştıkça artan detay zenginliği ile ibadete gelenleri karşılamaktadır. Dış mekandaki yatay ve düşey hatların birlikteliği, iç mekana girildiğinde tamamen düşey hatların ön plana çıkması ile göğe uzanan bir yolu simgelemektedir."

HATLAR VE MESAJLAR

"Camideki hat projeleri, hattat Hüseyin Kutlu tarafından, grafik, tezyinatın tatbikatını ise nakkaş M. Semih Irteş tarafından gerçekleştirilmiştir. Cami bünyesindeki hatlar için seçilen ayetlerin, devlet, adalet, hak doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması da ayrıca dikkati çekiyor."