AMASYA (AA) - Amasya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve kendilerine "Alev Avcıları" ismini koyan orman işçilerinden oluşan 35 kişilik özel ekip, olası bir yangına müdahale etmek için 7 gün 24 saat nöbet tutuyor.

Orman yangınlarına kısa sürede müdahale ederek büyümesini önlemek amacıyla, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nde konuşlandırılan ekibin, sırt çantalarında uzun süre yangın alanında kalmalarına yardımcı olacak giysi ve gıda maddeleri ayrıca olası bir yaralanma durumunda kullanmaları için sağlık seti bulunuyor.

Güne sabah sporuyla başlayan ekip, orman yangınlarında karşılaşılacak olası durumlar hakkında eğitim alıyor. Düzenli olarak yangın tatbikatı yapan "Alev Avcıları" gözetleme kulelerinden veya Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattı'ndan gelen ihbar doğrultusunda yangın harekat merkezinden 5 dakika içerisinde ayrılarak 15 dakikada yangına müdahale edecek şekilde hazır bekliyor.

- "Yangınlara erken müdahale çok önemli"

Yangın harekat merkezini ziyaret ederek ekibi denetleyen Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarına müdahalede ilk 15 dakikanın önemine dikkati çekti.

Yangına ne kadar kısa zamanda müdahale edilirse kaybedilen alanın o denli düşük olduğunu belirten Sarı, hazırda bekleyen ekibin 15 dakika içerisinde yangına müdahalede bulunduğunu söyledi.

Sarı, kurulan ekibin bu anlamda çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Bütün ormanlarımızı gözetleme kulelerindeki arkadaşlarımız aracılığıyla 24 saat gözetliyoruz. En ufak bir duman görüldüğünde dahi bütün ekiplerimiz teyakkuza geçiyor. Hızlı hareket etme olanağına sahip ekibimiz, yangının başlangıç noktasına kısa sürede ulaşarak alevlerin büyümesini önlüyor. Yapılan ilk müdahale yangının kontrol altına alınmasında büyük önem taşıyor."

- "Alev Avcıları' ismini hak ediyorlar"

Yangına müdahale timlerinin "Alev Avcıları" ismini hak ettiklerini söyleyen Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Alev Avcıları' ilk önce can güvenliğini önde tutarak yangınlara çok kısa sürede müdahale ediyor. Amasya, Tokat, Samsun ve Çorum illerini kapsayan ve 1 milyon 529 bin 278 hektar orman alanına sahip bölge müdürlüğümüzde, toplam 263 personel, 24 arazöz, 19 ilk müdahale aracı, 10 su ikmal aracı, 9 dozer, 9 greyder, 3 treyler ve 17 gözetleme kulesiyle yangınlara müdahale ediyoruz. Gerekli görüldüğünde genel müdürlüğümüzden hava araçları da talep ediyoruz. Bölgemizde orman yangınına hassas alanlar bulunuyor bu yüzden mobil ekiplerimiz de bölgede görev yapıyor. Orman yangını çıkacak muhtemel bölgelerde mobil ekiplerimiz bekliyor ve devriye atıyor."

Sarı, belirli zamanlarda özellikle köylü vatandaşlara orman yangınları hakkında eğitimlerin verildiğini belirterek, vatandaşlardan orman yangınları hakkında duyarlı olmalarını, özellikle bu mevsimde anız yakmamaları ve en ufak bir yangında Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattı'na bilgi vermelerini istedi.

- "Ormanlar için 24 saat tetikte bekliyoruz"

"Alev Avcıları" olarak orman yangınlarına müdahale etmek için 24 saat tetikte beklediklerini söyleyen orman işçisi Hüseyin Derici de şunları kaydetti:

"Orman yangınlarına müdahaleye her zaman hazırız. Sabah sporumuzu yapıyoruz ve yangın harekat merkezine geçiyoruz ve kulağımız telsizde gelecek ihbarları bekliyoruz. Orman yangına ilk müdahale ve giriş yeri çok önemli, bu yüzden işimizi ciddiye alıyoruz."