Ordu Barosu Başkanı Av. İlhan Kurt, Altınordu ilçesinde icra dosyası sayısının her geçen yıl azaldığını belirtti. Baro Başkanı Kurt, icra dosyalarının daha çok banka, fatura ve senet ödemelerinin gerçekleşmemesi sebebiyle oluştuğunu söyledi.
Av. İlhan Kurt, yaptığı açıklamada, son 8 yıla bakıldığında Ordu Adliyesi’nde icra dosyası sayısının 2010 yılından itibaren azaldığını belirtti. 2007 yılında Ordu Adliyesi’nde 11 bin icra dosyası mevcut iken bu rakamın 2008 yılında 13 bine yükseldiğini, 2009 yılında ise 22 bin 2010 yılında 23 bine ulaştığını kaydetti.
SON İKİ YILDA DÜŞÜYOR
2009 ve 2010 yılında icra dosyasındaki artışın o dönem dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye’deki etkilerinden kaynaklandığını dile getiren Av. Kurt, 2011 yılında icra dosyası sayısının 17 bin 347’ye düştüğünü, 2012 yılında ise yine artış göstererek 21 bin 889’a yükseldiğini kaydetti.
2013 yılında icra dosyası sayısının 19 bin 371’e gerilediğini kaydeden Baro Başkanı Kurt, 2014 yılında ise 17 bin 463’e düştüğünü vurguladı. Kurt, halen Ordu Adliyesi’nde 17 bin dolayında icra dosyasının mevcut olduğunu söyledi.
“BANKA, FATURA VE SENETLER İCRA DOSYA SAYISINI ARTTIRIYOR”
Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, icra dosyası sayısının daha çok banka, fatura ve senet ödemelerinin zamanında gerçekleşmemesi sebebiyle meydana geldiğini belirtti. Kurt, “İcra dosyalarının oluşmasında ağırlık olan sebeplerin başında banka, telefon ve diğer fatura ile senet ödemelerinin gerçekleşmemesinden doğan konular oluşturuyor. Ayrıca bankalardan dosya ve kredi kartı masraflarını almak için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurup bu masrafların ücretini almaya hak kazanan vatandaşların icraya başvurması da icra dosya sayısını arttıran sebepleri oluşturuyor. Bu yıl fındık rekoltesinin az olması sebebiyle fındıktan umduğunu bulamayan kesimin daha önce imzaladığı ancak ödeyemediği senetlerin icraya konulması da icra dosya sayısının bir kısmını oluşturuyor” dedi.
“EV HACZİ VAR”
Bazı vatandaşların ‘Nasıl olsa ev haczi yok’ diye düşünerek borçlarını ödemek konusunda ihmalkar davrandığına da dikkat çeken Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, “Vatandaşlarımız bu konuda aldanmamalı. 2012 yılında yeniden düzenlenen yasa ile ev haczi kaldırılmadı sadece kapsamı daraltıldı. Eve haciz memuru gelebilir, ev haczi gerçekleştirilebilir ancak sadece bir eşya haczedilebilir, ikincisi haczedilemez” uyarısında bulundu.