Anne karnında UPJ darlığı teşhisi konulan Beril Azra bebek, doğumundan sonra çekilen ultrasonlarda böbreğinin şiştiği anlaşılınca önce Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne daha sonra da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardımıyla Gebze’de bulunan özel bir hastaneye götürüldü.

“BİZ ORADA YIKILDIK”


Gebze’deki özel hastanenin 3 ay sonra ameliyat kararı verdiğini ifade eden baba Selim Kıcan, “Bebeğimizin ameliyatı yapıldı, doktor ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Çocuğumuz bir hafta hastanede kaldıktan sonra sol böbrek kısmına takılan iki dren ile birlikte eve geldik. İki gün sonra doktor dreni çekti. Biz eve geldiğimizde ise çocuğumuzun sol böbrek kısmında sertlik olduğunu gördük. 4 gün sonra yeniden doktora gittik ve doktor bize ikinci bir ameliyat gerektiğini söyledi. Hocamıza güvendik ve ikinci ameliyat kararını verdik. 6 buçuk saat süren ameliyatın ardından doktorumuz yanımıza gelerek, dreni çekerken bebeğimizin böbreğini iki yerinden yırttığını söyledi. Biz orada yıkıldık” dedi.

“HASTANEDEN KOVULDUK”

Bir buçuk yıl devam eden kontrollerin yanında Ankara’da başka bir doktora bebeklerini gösterdiklerini belirten Selim Kıcan, “Ankara’daki doktor bize bebeğimizin sol böbreğinin fonksiyonlarının 29 olduğunu ve şekil değiştirdiğini söyleyince biz hastaneden bilgi almak için Başhekimle görüşmek istedik. Bizimle 4 gün sonra görüşeceklerini söylediler. Yeniden gittiğimizde de bebeğimizin artık hastane ile ilişkisinin kesildiğini söylediklerinde biz ikinci sefer yıkıldık. Çocuğumuzun hakkını aradığımızda ise hastaneden kovulduk” diye konuştu.

BÖBREK FONKSİYONU

Gebze’deki özel hastaneye götürmeden önce 44 olan fonksiyonların ameliyattan sonra 29’a düştüğünü vurgulayan Kıcan, Doktor A.N.T. ve Hastane yönetiminden şikayetçi olarak, hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.

HASTANE İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Hastane yönetimi konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Ailenin ‘dreni çıkartırken böbreği 2 yerden yırttılar’ iddialarının doğru olmadığı belirtilen açıklamada, “Hastanın anne ve babasına ilgili hekimler tarafından; ameliyatın kapsamı, ameliyat ile yapılan tedavinin kalıcı bir tedavi olamayacağı, ameliyat edilse bile böbreğin zamanla kötüye gidebileceği, böbreğin gerekirse alınabileceği, ancak şans verilmesinin doğru karar olacağı açıkça anlatılmıştır. Ayrıca; Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yer alan “Hastanın hakları ve sorumlulukları” maddesi gereği bütün olasılıklar hasta yakınları ile yazılı ve tekrar sözlü olarak paylaşılmış, ailenin onayı alınmıştır.
Bununla birlikte ailenin “dreni çıkartırken böbreği 2 yerden yırttılar” ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır. Ameliyat sonrasında drenin olduğu bölgede yapışıklık olması, sıvı birikmesi ve drenin çevre dokulara zarar vermesi tıbben normal ve beklenen durumlardır. Beril Azra Kıcan’ın böbreğinde de benzer bir durum yaşanmış, vakit kaybedilmeden ve böbreğe zarar verilmeden gerekli tüm tıbbi müdahaleler uygun bir şekilde yapılmıştır. Bu kapsamda, Kıcan için gerekli tüm tedaviler gerçekleştirilmiş, takibi yapılmış ve hastanın bu aşamadaki tedavisi sonlandığında hastaneden taburcu edilmiştir” denildi.