KOCAELİ Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Mayıs ayında 2008-2009 kriz döneminden bu yana ihracatta yüzde 18.8 ile en büyük gerilemenin yaşandığını, Türkiye’nin doğal pazarı konumundaki Avrupa Birliği’ne ihracatın da yüzde 21.3 azalmasının paritenin olumsuz etkilerinin devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
Kocaeli Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayında başlayan ihracat ve ithalattaki düşüşün Haziran ayında da sürdüğünü, paralel olarak dış ticaret hacminin de gerilediğini kaydederek, “Bunlar küçülmenin, daralmanın işareti. Göstergelerdeki gerileme Türkiye ekonomisinin üretim ve büyüme performansındaki gerilemeye ilişkin de sinyaller veriyor. Bunun ekonomi yönetimi tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir" dedi.
Dış ticaret açığındaki görünür düşüşün olumlu olarak yorumlandığını, buna karşın dış ticaret açığındaki sağlıklı bir düşüşün ihracattaki artıştan kaynaklanması gerektiğini vurgulayan Ayhan Zeytinoğlu,  “Dış açıktaki düşüş ithalatın nominal olarak ihracattan daha fazla düşmesinden kaynaklanıyor. Diğer yandan Orta Vadeli Program hedeflerinden de uzaklaşıyoruz. Bu arada 2015’in 6 aylık döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranlarındaki 2 puanlık artış teselli veren bir gelişme olarak görünüyor.” diye konuştu.
SİYASETTEKİ BELİRSİZLİKLER
Dış ticaret göstergelerindeki bozulmanın süreklilik kazanmasından endişe ettiklerini vurgulayan Ayhan Zeytinoğlu,  “Olumsuz gidişin süreklilik kazanmaması için ekonominin gündemde ön sırada olması lazım. Buna karşın şu anda siyasetteki belirsizlikler, olumsuz parite koşulları ve daralan pazarlar Türkiye ihracatının yeni bir heyecana, yeni önlemlere ve yeni bir rotaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor” dedi.
DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Haziran ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 6.9 azalarak 11 milyar 996 milyon dolar, ithalat yüzde 12.5 azalarak 18 milyar 201 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.  Haziran ayında dış ticaret açığının yüzde 21.6 azalarak 7 milyar 912 milyon dolardan 6 milyar 206 milyon dolara düştüğünü de belirten Zeytinoğlu, "İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Haziran ayında yüzde 61.9 iken, 2015 Haziran ayında yüzde 65.9’a yükseldi. Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Haziran ayında yüzde 46 iken, 2015 Haziran ayında yüzde 46.1 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 6.6 azalarak 5 milyar 535 milyon dolar olarak gerçekleşti" açıklamasında bulundu. 

FOTOĞRAFLI