Sivas’ta Türkiye ve Afganistan devletlerinin dostluğunun 94’üncü yıl dönümü düzenlenen programla kutlandı.
Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim gören Türk ve Afgan öğrencilerinin işbirliği ile hazırlanan Türkiye, Afganistan devletlerin dostluğunun 94’üncü yıl dönümü kutlama programı üniversitenin kültür merkezinde gerçekleştirildi. Programa Sivas Valisi Alim Barut, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve Afgan ile Türk öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından başlayan programda konuşan Vali Alim Barut, “Türkiye Cumhuriyet ve Afganistan arasında dostluk anlaşması 94.yıl önce imzalandı ama Türk milleti ile Afgan milleti ilişkisi asırları eskitti. Dolayısıyla böyle bir dostluk dünya üzerinde çok enderdir. Böyle bir dostluktan tabi ki bizden millet olarak Türk milleti tarafı olarak gurur duyuyoruz. Ayrıca Sivas ile Afganistan arasında son günlerde daha güzel ilişkiler var. Üniversitemizde okuyan Afganlı gençlerimiz var, polis meslek yüksekokulumuzda dönem dönem gelen ve Afganistan’da görev yapmak üzere burada eğitim hizmetleri alan polis kardeşlerimiz var. İlimizde çeşitli semtlerde yaşayan Afganistan’dan gelmiş olan kardeşlerimiz var. Bunları hiç biz kendimizden ayırmadık, ayırmıyoruz” dedi.
Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon ise, “Afganistan’ın 94’üncü yıl dönümünü dostluğunu sizlerle beraber kutlamak benim için çok güzel bir duygu ama Türkiye ile Afganistan’ın ilişkileri 94 yıl önce başlamadı. Asırlar önce ilişkiler başladı bu köprü kuruldu. 1 Mart 1921 Afganistan ve Türkiye tarihinde önemli bir yeri var. Çünkü zaman olarak o zamanı gözden geçirdiğimiz zaman biliyoruz ki Afganistan o zaman yeni bağımsızlığını almış Türkiye ise mücadele ediyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk söylediği gibi “Türk ve Afgan halkı iki millet, iki beden ama tek ruhtur” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Afganistan dostluluğunun çok eski olduğunu ifade eden Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık ise, “94 yıldır devam eden bir dostluğun yıl dönümündeyiz. Aslında daha öncesinden bizim ilişkilerimiz başlamış 1919 yılında biz milli mücadelemizi sürdürürken Afganistan’da da Emarullah Bey başkanlığında bağımsızlık savaşının başladığını biliyoruz. Ondan sonra 1920’deki dostluk anlaşmasıyla beraber Afganistan’ın modernleşme çabalarını görüyoruz. Bu modelleşme çabalarının içinde yer alan bir ülke olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Afgan öğrenci Bashir Ahmad Hedayat ile Türk öğrenci Alperen Öztürk, Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirini okudu. Daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Halk Müziği Korosu öğrencileri mini bir konser vererek Sivas türküleri seslendirdi.
Türkiye ve Afganistan halk oyunları ekiplerinin gösterileri izleyenlerden büyük alkış aldı. Programın sonunda Rektör Faruk Kocacık, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon’a çeşitli hediyeler takdim etti. Program, hatıra fotoğrafı çekinilmesiyle sona erdi.