ORDU (AA) - Ordu'da birçok fındık üreticisi iki gündür etkili olan kar yağışı sonrası yapılan don uyarısı nedeniyle gece bahçelerinde ateş yakarak dumanlama yöntemiyle fındığını korumaya çalıştı. 

Bölgede son günlerde etkili olan kar yağışı sonrası don tehlikesinin baş göstermesi üzerine, henüz yapraklanmaya başlayan ve karanfil açan fındık ağaçlarını korumak isteyen üreticiler, ürünlerini kendi yöntemleri ile korumaya çalışıyor.

Meteoroloji yetkililerinin don uyarısı üzerine özellikle yüksek rakımlı ilçelerde kalan bahçe sahipleri, gece ateş yakarak dumanlama yöntemiyle olası don tehlikesine karşı tedbir aldı.

Ulubey Güvenyurt Mahallesi'ndeki üreticilerden Recep Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'da iki gündür devam eden kar yağışının ardından hava sıcaklıklarının ani düşüş gösterdiğini belirterek böyle bir yöntem uyguladıklarını ifade etti.

Fındıklarının risk altında olduğunu söyleyen Tosun, ''Önceki yıllarda fındıklarımız dondan etkilenmiş ve ciddi zararla karşı karşıya kalmıştık. O nedenle tedbir alıyoruz'' dedi.

Bahçe içinde yakılan ateşten çıkan dumanların araziye dağılarak fındık dallarındaki tomurcukları dondan koruduğunu vurgulayan Tosun, ''Tek geçim kaynağımız olan fındığın dondan etkilenmesini istemiyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadıklarımız tekrarlanmasın diye önlem alıyoruz'' diye konuştu.

Üretici Tuncay Turan'da fındığı dondan ve buzlanmadan korumak için bahçe içerisinde ot ve çalı yaktıklarını, havaların soğuk gitmesi halinde bu işlemi sürdüreceklerini belirtti.

-Fındık için riskli geceler-

Öte yandan Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık için riskli gecelerin başladığını belirterek, "Bu risk bir kaç gece sürebilir. Özellikle kar yağışının etkili olduğu yüksek rakımlı Akkuş, Aybastı, Gölköy, Gürgentepe, Kabataş, Mesudiye, İkizce ve Korgan ilçelerimizdeki üreticilerimiz daha fazla dikkat etmelidir" dedi. 

Üreticilerin en basit yöntemi deneyerek bahçelerini dumanlama sistemiyle korumaya çalışmaları gerektiğini söyleyen Karadeniz, "Fındık üreticisi don riski ortadan kalkana kadar bu işlemlerini özellikle gece yarısından sonra tekrarlamalıdır" diye konuştu. 

Karadeniz, bazı bölgelerde dona bağlı olarak fındık dallarında kısmi zararların meydana geldiğini, ancak net tablonun yapılacak araştırmaların ardından ortaya koyulabileceğini sözlerine ekledi.