Mutlu YUCA- Taner BAYAR/BOLU, () - BOLU'da bilim adamları ve tarihçilerin aylar süren çalışmasının ardından Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk Türkçe tıp kitabını yazan isimden Anadolu evliyalarına kadar Bolulu isimler tek tek tespit edildi.
Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) tarafından düzenlenen 'Türk Tarihinde İz Bırakan Bolulular' çalıştayı Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde başladı. Çalıştaya Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ile aralarında Moldova, Tacikistan, Azerbaycan, Tataristan, Kazakistan ve Özbekistan'dan gelen akademisyenlerin de bulunduğu 32 bilim adamı katıldı.
Bolu Belediyesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılan araştırmalarda tarihçiler ve bilim adamları arşivleri tek tek tarayarak Bolulu olan isimleri tek tek tespit etti. AİBÜ'de akademisyenlerden kurulu 39 kişilik çalıştay bilim kurulu üyesinin de katkı verdiği çalışmaların ardından Osmanlı’nın ilk döneminde Türkçe ilk tıp kitabını Geredeli İshak bin Murad, İslam alimi Davudi Halveti, Anadolu velilerinden Ümmi Kemal, Halveti şeyhlerinden Mustafa Rumi Şabani, Osmanlı Sultanı 4'üncü Mehmed Han devri şeyhülislâmlarından Mustafa Bolevi, yazar Mehmet Konrapa, tarihçi yazar ve milletvekili Zuhuri Danışman, taşlamalarıyla ünlü ozan Aşık Dertli, Anadolu velilerinden Himmet ve Anadolu evliyalarından Abdurrahim Tırsi'nin Bolulu olduğu belirlendi.
Akademisyenler çalıştayda yaptıkları sunumlarla Bolulu olan isimleri anlattı.
Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Yılmaz, Bolu'nun geçmişten günümüze çok önemli şahsiyetler yetiştirdiğini belirterek, "İshak Bin Murad Osmanlı'da ilk tıp kitabını yazmıştır. Türk tarihinde önemli olan divan ve edebiyat şairleri de bu topraklarda yetişmiştir. Bolu Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip bir kenttir. Osmanlı'nın kuruluş coğrafyasında da yer alan Bolu sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasları ilçelerinden köylerine kadar bünyesinde yaşatan özel bir il. Bolu bu zenginliğiyle geçmişten günümüze çok önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Türk Cumhuriyetlerinden Balkanlara kadar başka bir çok ülkenin halk kahramanı Köroğlu'da bu topraklarda vücut bulmuştur" dedi.
CANİ RUHLULARA TESLİM OLMADIK OLMAYACAĞIZ
Vali Baruş ise çalıştayda yaptığı konuşmasında terör örgütü PKK'yı sert sözlerle eleştirerek şunları söyledi:
"Vatan evlatlarını şehit veriyoruz. Biz gerekirse vatanımız için vatanımızın birliği için yüz binleri feda etmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. Bunu tarih boyunca her yerde gösterdik ve sergiledik. Bizim canımızı alabilirler ama bizim birlik ve beraberliğimizi asla elimizden alamayacaklardır. Çok değerli milletimize ve ailelerine baş sağlığı diliyorum. Allah sabırlarını artırsın. Biz binlerce yıldır kainata örnek olacak medeniyetler kuran aziz bir milletin torunlarıyız. Bizler Türklüğümüzü islamla yoğurarak dünyada hak ve adaletin sesi olan medeniyetler kurduk. Bunu hiç bir zaman dışlayıcı ve ırkçı anlamda yapmadık. Biz bu medeniyetleri kurduğumuz zaman öyle bir coğrafyada yaşıyorduk ki ve bu coğrafyada yaşayan 72 milleti kaynaştırmak zorundaydık. Bugün de dünyaya hak ve adalet götürme anlayışımızı devam ettiriyoruz. Bizim birlik ruhumuz sadece Anadolu'da yaşayan insanlardan ibaret değil. Biz öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki yüzyıllar boyu bıraktığımız izler hala o coğrafyada yaşayan insanların torunlarının kalbindeki ruhunda devam ediyor ve bunu kimse söküp alamayacak. Bugün belki milletimizin birliğine kast edenler bizi üzüntüye sevk ettiklerini, bizi endişeye sevk ettiklerini düşünerek kar sayabilirler. Ama biz hiç bir zaman bu ayrımcı, ayrılıkçı ve insan öldürüp insana kıymaktan başka hiç bir marifeti olmayan cani ruhlulara hiç bir zaman teslim olmadık hiçbir zamanda olmayacağız."

FOTOĞRAFLI