Eğitim Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesini eleştirerek, “Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir karar vermesi anayasa mahkemesinin ciddi bir sorumsuzluğunu öncelikle ifade eder kanaatindeyim” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesinin yankıları devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı eleştiren Eğitim Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan, “Anayasa Mahkememiz ülkemizin en yüksek mahkemesi olarak böyle bir karar vermiş. Vermiş olduğu karar görüşmelere başlanılmasında 1 yıldan fazladır. 1 yıldan önceki bir zaman da kişiler kararları konuşurken yürütmeyi durdurmaya vermeyeceğiz demelerine rağmen. Bu kadar zaman geçtikten sonra her şey ciddi manada hesaplandığı tekrar tekrar güncellendiği dershanecilik sistemleri üzerine temel liseler üzerine ciddi çalışmalar yapıldıktan sonra anayasa mahkemesinin böyle bir karar vermesi Anayasa Mahkemesi’nin ciddi bir sorumsuzluğunu öncelikle ifade eder kanaatindeyim. Böyle bir şey olmaması lazımdı, ama oldu. Anayasa Mahkemesi aileler üzerinde ciddi manada bir kargaşa oluşturacak bir sürece girmiştir. Binlerce dershane temel liseye dönüştürebilme müracaatları içerisindedir. Kapısını kitleyip gidecekler var dönüşüm tarihini bekleyenler var. Çok büyük kargaşa oluşturmaması adına da şunu söylemem lazım. ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararı bunlara isterseler tekrar dershane olabileceğini, tekrardan da isterseler de temel lise olarak devam edebileceklerini göstermiş oluyor” diye konuştu.
Dershanelerin kendi kendine kapanmasından yana olduklarını dile getiren Ceylan, “Bu ülkede dershaneler kapatılmıştı. Kapatılması ile ilgili gündemler konuşulurken biz sorumlu sendikalar olarak çıktık ‘Dershaneler kapatılmasın kendi kendine kapansın’ dedik. Çok baskın bir şekilde dile getirdik. Sınav sisteminde yapılan değişiklikler ve öğrenci yerleştirme sistemlerinde bir değişiklik yapılsın. Bu insanlar artık çocuklarını dershaneye göndermemenin hesabını yapsınlar istedik. Böyle bir mesajımız oldu topluma. Ama işler böyle gelişmedi, dershaneler kapatıldı ve bundan sonra arayışlara geçildi. Bu ülkenin Milli Eğitim gibi bir davası vardır. Bu dava içinde bizde elimizden gelen her şeyi yaptığımız gibi herkesten aynı davranış ve sorumluluğu bekliyoruz” şeklinde konuştu.