Ali DANAŞ/İSTANBUL, () - BEŞİKTAŞ Teknik Direktörü Şenol Güneş, siyah beyazlı takımda bir değişim yaratmak istediğini söyledi.

'ya özel açıklamalarda bulunan Şenol Güneş, takımın son yıllardaki alışkanlığı 'sonunu getirememe' olayında tecrübesizliğin büyük etkisinin olduğunu ifade etti. Yeni sezonda yapmak istediklerini anlatan tecrübeli teknik adam, Türk futbolunda hep konuşulan “marka değeri”nin henüz tam olarak sağlanmadığını belirterek, ''Pahalı oyuncularla takımın ve ülkenin marka değeri olacağını düşünmüyorum'' dedi.

''Oyuncuların alışkanlıkları bizim farklı düşüncelerimiz var''

İlk kamp döneminde oyuncuların alışkanlıkları ile kendi farklı düşüncelerini bütünleştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Şenol Güneş 'tabii ki bu yıl birlikte çalışmanın verdiği bir heyecan var. Oyuncuların bazı alışkanlıkları var, bizim farklı düşüncelerimiz var. Onları bütünleştirmeye çalışıyoruz. O konuda da oyuncularım şu anda iyi niyetle katıldıkları için bir sorun çıkarmadılar. İlk kamp döneminde hazırlık maçı yapmadık. İkinci kamp dönemi daha çok müsabaka dönemi olacak. Orada da oyuncuların müsabaka durumlarını göreceğiz. Burada çalışmaya katılmaları, düşüncelerimizi aktarmak neler yapacağımızı, düşündüğümüzü onlarla paylaşmak istediğimiz bir kamp dönemi oldu. Gayet iyi bir kamp dönemi geçirdik. Sadece Miloseviç ve Pedro kampa geç katıldı. Onun dışında herhangi bir sıkıntımız olmadı. Yeni oyuncuların katılımı ile daha güzel bir çalışma ortamı sağlayacağız. Umarım ki herhangi bir sorun olmadan lige hazır oluruz'' diye konuştu.

''Geçmişten dersler çıkartıp geleceği inşa etmek gerekir''

Tecrübeli hoca siyah beyazlı takımın 'sonun getirmeme' olayına bakışını ''geçen sezon baktığımızda takımın iyi müsabakaları oldu. İkinci yarıda daha rahat finişte öne geçmesi beklenen takımın sonuç almaması itibari ile eleştiriler 'sonunu getirememe' anlayışını getirdi. Geçmişi suçlamak doğru değil. Geçmişten dersler çıkartıp geleceği inşa edip iyi sonuçlar almak istiyoruz. Bu yıl nasıl yapacağımızı ve nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. Umarım iyi başlayıp iyi bitiririz” sözleriyle açıkladı.

''Sonunu getirememede tecrübesizliğin de etkisi var''

Ligin sonunu getirememe olayında tecrübesizliğin önemli bir faktör olduğunu anlatan Şenol Güneş ''sıkıntıları ve tecrübesizlikleri de düzelterek gitmek istiyoruz. Genel oyun yapımız tüm takımın çalışması, oyuncuların katılımı ve bu maraton içerisinde şans bulacak tüm arkadaşların şans bulduğu zaman bunları değerlendirmesi. Tabi tecrübesizliğin etkisi olmuştur. Tabii ki diğer yan sebeplerin de etkisi olmuştur. Bu gün buradan bakıp da geçen yılı çok irdelemeyi doğru bulmuyorum ama eğer eksikler varsa ki onların var olduğunu düşünüyoruz, onları da oyuncularla paylaşarak düzeltmek istiyoruz. Umarım ki yine sonuna aynı şekilde geliriz ve o sonunda geçen sene yaşanmış olan sıkıntıları yaşamayız'' dedi

''Geçen yıl yaşananları aşmak için bir basamak yukarı çıkmalıyız''

Teknik direktör Şenol Güneş geçen yıl son haftalarda yaşananları aşmak için bir basamak daha yukarı çıkmaları gerektiğini dile getirerek 'şunu söylemek lazım ki geçen sene hem Avrupa kupasındaki hem ligdeki o iyi çıkıştan sonra finişte kaybetmek hem hocayı, hem oyuncuları, hem yönetimi üzmüştür. Hatta taraftarı da üzmüştür. Ama bu yıl onların yaşanmaması için bir level daha bir basamak daha yukarı çıkmamız gerekiyor. Onun için çalışacağız. Katılımların belki olması gerekiyor. Kadroyu böyle bir yapılanma içerisinde değişikliğe uğrattıktan sonra sezona gireceğiz. Liglerle başlayan Avrupa kupaları ile devam eden bir maraton yaşayacağız. Geçen seneki sıkıntıları yaşamadan daha güzel bir sonuç almak istiyoruz'' diye konuştu.

''Lider oyuncu karakteri şu anda öne çıkmıyor''

Güneş geçen yıl yaşanan lider oyuncu sıkıntısına karşılık kendisinin takımda bir lider oyuncu karakteri görüp görmediğine dair soruya ''O dedikleriniz tabi hep değerlendirilebilir. Az evvel de söylemeye çalıştığım oydu. Eksikler onlar, bunlar demek yerine, o tip oyuncu karakteri şu anda öne çıkmıyor görüntü olarak. Yani takımı ben yönetirim, sorumluluğu alırım takımı ben taşırım anlayışından çok kendi adına oynama özelliği olan oyuncular var gibi geliyor. Yetenekleri olan oyuncular var iyi niyetli çalışkan oyuncular var. Takım olgusunu geliştirmek istiyorum, takımın ortak değerlerini ortaya koymak istiyorum. Biz bir takımız ve bütün oyuncular bu takımın bir parçası olarak kendini görmeli. Önce onu yerleştireceğiz. Onun içerisinde gruplara bölersek defans, orta saha, forvet her grubun kendi içinde kendi lideri veya kendi konumunu yönetebilecek aynı zamanda diğer arkadaşlarına destek olacak oyuncuları ön plana çıkarıp bir bütün haline getirmek istiyoruz'' cevabını verdi.

''Uluslararası tecrübesi ve yeteneği olan her oyuncuda liderlik vasfı olmayabiliyor''

Uluslararası tecrübesi veya yeteneği çok olan her oyuncuda liderlik vasfı olmayabileceğini ifade eden Güneş ''Kabul etmek lazım ki uluslararası deneyimleri ne kadar iyi olursa olsun oyuncunun genel karakteri liderlik vasfı olmayabilir. Aynı şekilde oyuncular çok yetenekli futbol oynayabilir ama liderlik vasfı olmayabilir. Beşiktaş da bunu yaşadı geçen sene. Ama geçen seneki tecrübesizliğini, hatalarını dersler çıkararak aldığı zaman zaten bir basamak yukarı çıkarız. Ama o dediğiniz manada tek başına bu takım oyuncu karakteri olarak oyuncu yeteneği olarak öne çıksa bile yönetme olarak öne çıkan oyuncumuz görünmüyor. Yine de daha çalışacağız.15 günlük bir dönem içerisinde birlikte oldum. O sorumluluğu herkese vereceğim. Söylemeye çalıştığım sahanın sınırları içerisinde kalacağız ama yaratıcılığımız ve özgürlüğümüz sahaların dışına çıkacak. Oyuncu da bunu kullanmalı. Onu gördükten sonra biz bunları söyleyeceğiz, konuşacağız, bekleyeceğiz. Onları kullanabilenleri takım adına katkı yapanları biraz daha ön plan çıkarıp takımın ivme yakalaması için takıma yardımcı olmasını bekleyeceğim.'' şeklinde konuştu.

''Bir değişim yaratmak istiyorum''

Şenol Güneş geçmiş yıllarda çalıştırdığı takımlardaki oyuncuların yaptığı transferlerde kendisinin bir tılsımı olup olmadığı şeklindeki soruyu ''Hayır, yok. Bir oyuncuya teklif varsa o oyuncunun kendisine aittir. Oyuncunun değeri artıyorsa kendisine aittir. Ama ben kendim çalıştığım dönemler için şunu söyleyebilirim. Çalıştığım takımlar yarışacaktır, yarışmalıdır, önde de olmalıdır. Buna katılıyorum. Bu konuda da bazen başarısız sonuçlar aldığınız zaman eleştiriler gelecektir. Ben yarışacak olan her oyuncunun da kesinlikle bir gelişime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bir değişim yaratmak istiyorum oyuncularıma ve takıma. Eğer bu konuda almak isteyen olursa ki alacak olan oyuncularımızın olduğunu düşünüyorum, o zaman çok daha gelişim kaydedip başarılı oluruz. Sonucu yakalamayan bir takım olsak bile oyuncuların gelişimi ile beraber hem oyuncu değerleri hem kulüp değerleri artabiliyor. Belki kısmen onları yapmada bizimde katkımız olmuştur ama bütün başarı bütün katkı, bütün işi yapan kişi oyuncunun kendisidir. Bütün oyuncularımla konuştuğumda onu söylüyorum. Sizin istemeniz gerekiyor. Yeteneğiniz çok önemli ama karakteriniz de güçlü olup ikisini dengeleyip yarışta oynadığınız mevkiinin en iyisi olup rakiplere de üstünlük sağlamanız gerekiyor. Ama bütün bunlar takım olgusuna, takımın başarısına katkı yapmalı. Eğer bunda benim de bir katkım olursa mutlu olurum gurur duyarım” diye cevaplandırdı.

''Tüm oyuncular bu ligi ve Avrupa ligini taşımalı''

Tecrübeli hoca yaratmak istediği takımı ''şu anda sezon başından bu yana söylediğim genel felsefemiz o. Ben her maça kazanmak için çıkacağımızı söylüyorum. Hazırlık maçı da olsa kazanmak isteyeceğiz. Tabii hazırlık maçlarında çok değişik kadrolar belki sahaya süreceğiz, bütün oyunculara şans vermeye çalışacağız. O bir dalgalanma getirebilir bize. Belki hatalarımız olacak, belki doğrularımız olacak. Oradan da dersler çıkararak sezon başında ligle beraber başlayan ,UEFA ile başlayan her maçını kazanan, kazanmak için en güzel futbolunu oynayan, herkesin beğeni ile izlediği bir takım olmak istiyoruz. Bu beğeni de sonuca yansısın istiyoruz. Dolayısıyla lig ve Avrupa ayrımı yapmayı düşünmüyorum. Kadroyu da ona göre her mevkide iki oyuncu olabilecek şekilde dizayn edeceğiz. Şu an onu tamamlamış değiliz. Bir Eylül'e kadar transfer gelişmeleri olabilir. Giden olabilir, gelen olabilir. Ama şunu arzuluyorum; kalacak olan tüm oyuncular bu ligi taşımalı, UEFA ligini taşımalı. Değişiklik olduğu zaman da saygı ile karşılamalı. Görev aldığı zaman görevini iyi yapmalı, almadığı zaman da beklemeli, tekrar hazır olmak için de çalışmalı. Yapacağımız iş budur, çok basit ve anlaşılabilir bir durum var ortada. Takımın başarısı için, Beşiktaş'ın ligde hedefine gitmesi için gayrette olan oyuncu grubu, UEFA liginde yine başarılı olması için gayrette olan bir oyuncu grubu yaratmaya çalışıyoruz'' diyerek anlattı.

''Arda gibi oyuncular üretmeliyiz''

Şenol Güneş Türk futbolunda yıllardır söylenen 'marka değeri' ve sürekli tekrarlanan 'yeni yapılanma' ile ilgili düşüncelerini bir kaç başlıkta topladı ve ''Marka değeri yaptıklarınızın karşılığı olarak ortaya çıkar. Bunu yapanlar zaten takım olsun, oyuncu olsun kendi değerleri ile kabul edilirler. O konuda Türk futbolunun henüz istenen seviyede olduğunu düşünmüyorum. Her ne kadar Dünya kupasında Avrupa şampiyonasında Milli takımlar bazında iyi sonuçlar alsak bile, kulüpler bazında UEFA'daki başarımız, Galatasaray'ın ve Fenerbahçe'nin veya diğer takımların Avrupa'daki zaman zaman başarılı sonuçları olsa da bizim uluslararası başarımızın henüz sağlandığını söyleyemeyiz. Oyuncu sayılarımızın daha fazla Avrupa'nın her takımında olması gerekir. Arda'nın Barcelona'ya gittiği gibi yine o şekilde oyuncular üretmemiz gerekir. Henüz o konuda istediğimiz seviyede değiliz” diye konuştu.

''Pahalı oyuncularla takımın ve ülkenin marka değeri olacağını düşünmüyorum''

Güneş, marka değeri ile ilgili bir diğer düşüncesini ''Türkiye'de futbol adına tesislerin oynana maç sahalarının daha güzel olması sevindirici bir olaydır. Ama altyapılar henüz benim düşündüğüm manada yeterli olduğunu söyleyemem. Buralarda da görüyorsunuz (Almanya'yı kast ederek) sahalar var, çim sahalar var. Biz de bir şehirde bir tane iki tane olduğu zaman yeterli görüyoruz. Sadece futbol değil bütün spor alanlarının daha fazla olması ülke insanının gençliği için de önemli. Bunlar olmadan bu dediğimiz markalaşmayı yapamayız. Bize de baktığınız zaman takımlarımızın çoğunda Türk olanlar da dahil Avrupa'dan gelen oyuncular olduğunu görüyoruz. Hepimiz yapıyoruz. Transfere bağlı olarak çok yabancı alıyoruz, yarışta önde olmak için, futbolun ekonomisi ön plana çıktığı için dışardan oyuncu alıyoruz. Bunların yapıldığı bir dönemde o dediğiniz yarışta marka değerini tam yakalayamayız. Yani dışarıdan aldığımız pahalı oyuncularla takımın ve ülkenin marka değerinin olacağını düşünmüyorum. Evet gündeme gelebiliriz ama bizim daha fazla oyuncu üretmemiz gerekiyor. Oyuncularımızın da uluslararası alanda olabilmesi için daha çok çalışması gerekiyor. Bu antrenör olarak benim ve yeni gelen dostlarımızın, arkadaşlarımızın da böyle olması gerekiyor” diye açıkladı.

''Kulüplerin yapısal bir reform yapması gerekiyor''

Tecrübeli hoca Şenol Güneş son olarak ''kulüplerin ekonomik boyutları çok büyüdü. Ama bu büyüme futbola henüz yansımadı. Bunlar zaman alacak. Ben o dediğiniz anlamdaki marka değerini Barcelona, Real Madrid, Bayern Münih gibi kulüplerimiz olduğu zaman bunların gerçek olarak hayata geçtiğini düşüneceğim. Kulüp yapısının dört dörtlük olması gerekiyor. Kulüplerin yapısal bir reform yapması gerekiyor. Federasyonun kulüpleri bu konuda denetlemesi gerekiyor. Çok açılması gereken bir konu. Ben sadece şunu söyleyebilirim ; imkanlar içerisinde iyi işler yaptığımız düşünüyorum. Ama bu imkanları daha da geliştirebiliriz. Ekonomik girdilerin fazla olması futbolun fazla gelişmesini ortaya getirmez. Fazla girdiler daha fazla borçları ortaya çıkartıyor. Bu da çok büyük bir problem. Son yıllarda baktığımızda bir çok kulübümüz büyük transferler yapıyor, yapabilirler ama o şekilde de oyuncu üretmeleri gerekiyor” dedi.