Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Habertürk/Bloomberg HT canlı yayında darbe girişimi sonrası piyasalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kısa süreli bir kabus görüldüğünü belirten Şimşek, başarısız darbe girişiminden önceki noktadan daha iyi bir noktaya gelineceğini Türkiye için değişen bir şey olmadığını söyledi.

Her şeyden önce Türkiye'de demokrasinin güçlendiğini vurgulayan Mehmet Şimşek, "Siyasi istikrar pekişmiştir. Türkiye'nin makro ekonomik temelleri sağlamdır. Kötü bir rüya gördük. Bizlerin sahada olması gerekse de bütün toplumun sağlam durması sayesinde. Elinde silahı olmayan halk milletimiz eli silahlı ihanet şebekesine karşı büyük bir başarı sağladı. Ordumuz içerisinde asla bunun tasvip edilmediği kanısındayım. Bir çok yerde bu sağlam duruş sergilendi. Bundan dolayı ki değişen bir şey yok. Türkiye güçlü bir büyüme hikayesidir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en güçlü performansı gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin bir takım yapısal sorunları olduğunu belirten Şimşek, panik yapmaya gerek olmadığını sakin olunmasını istedi. Hızlı bir şekilde işlerinin başına döndüklerini kaydeden Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye büyük bir direnç göstermiştir. Hukuk sistemi içinde gerekenler yapılıyor. Bu da sistemi güçlendiriyor. TSK ile hükümet arasında bir fikir ayrılığı yoktu. Burada bir paralel ihanet şebekesi var. Bunlar Ağustos YAŞ'ta temizleneceklerini düşünerek bunu yaptılar. Terörle mücadeleye ilişkin bir görüş ayrılığından kaynaklanmadı. Bir çok devletin birimlerine bunlar girmişler" diye konuştu.

Böyle bir ortamda reform yapmanın daha kolay olacağını vurgulayan Şimşek, "Toplumsal uzlaşı ile büyüme çok önemli. Çok kısa vadede turizm kanalıyla çok cüzi etkiler yaşanabilir. Dışarıdaki algı biraz farklı olabilir. Onun için kalıcı bir etki olamaz. Türkiye güçlü büyümeye devam etti. Türkiye rahat bir şekilde yine en rahat büyüyen ülkelerden biri olacak. Biz akşamları meydanlardayız festival var şölen var. Gündüzleri de işimizin başındayız. Kısa süren kötü bir rüya. Cari açık daralma devam ediyor. Enflasyon merkez bankasının hedefleriyle paralel gidiyor. Dün pazar günüydü. Ben cumartesi sabaha kadar Gaziantep demokrasi meydanındaydım. Sonra Ankara'ya geldim. Üç tane uluslararası yatırım bankasının ev sahipliğinde pazar günü son dakika çağrı yaptık. Ben bu kadar katılım beklemiyordum. Ben önü açık bir şekilde merkez bankası başkanımızla birlikte yanıma onu da aldım. Dikkat ederseniz 560 yatırımcı analist katıldı. Bu çok önemli. Özetle şunu söylemeye çalışıyorum. Millet demokrasiye sahip çıkmış. Ekonomiye sahip çıkmış. Onun için Türkiye'nin hem iç barışı hem dış barışı anlamında. Türkiye'yi güçlendirmiştir" ifadelerini kullandı.

Bu yaşananların küçük bir olay olmadığını belirten Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu tür durumlarda en önemli konu likiditenin sağlanmasıdır. Dün bu telekonferans başlamadan önce döviz kuru itibariyle 3'ün üzerindeydi. Dün faizler kısa vadeli faizler 9'un üzerindeydi 8.6 diye baktım en son. Başarısız darbe girişiminden önceki noktadan daha iyi bir noktaya geliriz. Değişen bir şey olmadı. Öldürmeyen şey sizi güçlendirir. Sakin olmak lazım. Değişen bir şey var mı? Değişen tek şey varsa o da demokrasi daha güçlü toplumsal uzlaşma daha güçlü. Toplumsal dayanışma bugünlerde çok güçlü. Milletimiz bu durumu anladıktan hemen sonra nasıl meydanlara çıktı muazzam bir şey. Türkiye hakikatten büyük bir fırsata dönüşecek. Bu çerçevede yaklaşmak lazım. Biz dönem dönem değişik vesilelerle yurt dışına çıkıyoruz. Yeni hükümet yeni başbakan önceliklerimizi bir görelim sonra da bu reform konusunu çok konuşuyoruz. Kritik eşiklere ulaşalım. Şu anda var nitekim. Şu anda bir hikaye var. Eğitimde kalite sorunumuz var. OECD ortalamasına yaklaşıyoruz ama yetmez. Yatırım ortamı anlamında tabi bu paket çok önemli. Bir takım yapısal konuları var. Şimdi Türkiye'nin meselelerini çözme zamanı. Paralel ihanet şebekesinin çözülmesi de bir reformdur. Bu riskin minimize edilmesi sıfırlanması Türkiye'nin sorunlarının çözümü noktasında çok kritiktir. Aslında giderek toplum milletimiz bu reform çabasını daha çok takdir edecek. Nasıl bir kaos görüyorsunuz. TBMM'yi havadan bombalamak nasıl bir ihanet. Bu nasıl bir çılgınlık. Başbakan olmadığı durumlarda EKK'da başkanlığı ben yapıyorum. Belki bir ihtimal bugün toplanabiliriz. Yine de fiziken bir araya gelmesek de diyalog ve koordinasyon söz konusu" dedi.

Türkiye'nin zor bir coğrafyada olduğunu kaydeden Şimşek sözlerini şöyle tamamladı: "Başımıza dışarıdan ve içeriden pek çok şey söz konusu. Terör örgütü Suriye'den destek almadı mı? Aldı. Suriye'de düzgün bir devlet olsaydı… Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu kadar çok sorun var. Küresel finans krizi sonra Avrupa borç krizi… Arap Baharı'nın Arap Kışı'na dönüşmesi. Bunların merkezinde biz varız. Fakat bütün bunlara rağmen bu şartlarda direnç göstermiştir. Dayanıklılık göstermiştir. Temeller sağlamlaştırılmıştır. DEAŞ terör örgütüyle biz ve dünya başarılı olacağız inşallah. Türkiye'nin algısı gerçekliğinden daha kötü. Dışarıdan bakanlar şunu görmüştür. Toplumsal tabanı geniş olan bir hükümettir bu. Reform yapma kapasitesi yüksektir. Bu paralel çetenin devletin kurumlarından temizlenmesi hukuk devleti ilkesinin zedelenmesi değildir".

İHA