Samsun’da protokol üyeleri, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
VALİ İBRAHİM ŞAHİN
Samsun Valisi İbrahim Şahin, yayımladığı mesajda, Çanakkale Zaferi’nin 100’ncü yılını kutlamanın onurunu yaşadıklarını belirterek, “Bugün, tarihin eşine az rastlanın en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve savaş tarihine altın harflerle yazılan, üzerinden bir asır geçen Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını kutlamanın onurunu yaşamaktayız. Türk vatanının ve milletinin ebedî varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, saygı ve şükranla anıyorum” dedi.
MİLLETVEKİLİ MUSTAFA DEMİR
AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir yayımladığı mesajında, “Çanakkale Savaşı, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran şanlı bir destandır. Bir çok annenin, kardeşin, babanın, eşin bağrının yandığı bu savaşlardaki eşsiz fedakarlıklar, günümüzde Türk milletini müreffeh bir seviyeye ulaştırmıştır. Hepsine şükran, minnet borçluyuz. Ruhları şad olsun. Kurtuluş Savaşı içinde 1915 tarihi, toprak bütünlüğü, bağımsızlık yolunun zeminlerini oluşturmuştur. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan Cumhuriyetimizi aynı ruh ve anlayışla korumak, her Türk vatandaşının temel sorumluluğudur. Bu vatan için gözünü kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.
MİLLETVEKİLİ AHMET YENİ
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, “Anaların, bıyığı dahi terlememiş evlatlarının saçlarına kınalar sürüp ‘Kınalı Kuzum’ diyerek uğurladığı ve her yaştan insanımızın özgürlük destanını yazdığı büyük zaferin adıdır Çanakkale. Sonuçları itibariyle dünya tarihini önemli ölçüde etkileyen bu zafer yazdığı kardeşlik destanıyla tüm insanlığa örnek teşkil etmiştir. Bizler de Çanakkale Zaferinden gelen bu büyük kardeşlik mirasına sahip çıkmalıyız, gelecek nesillere en iyi şekilde anlatarak birlik ve beraberlik ruhu içinde ülkemizi daha da ileri taşımalıyız” açıklamasında bulundu.
İLKADIM BELEDİYE BAŞKANI ERDOĞAN TOK
İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok yayımladığı mesajda şunları ifade etti: “Bu zaferin, tarihimiz için bir başka önemi de, meşalesi Samsun’dan kıvılcımlanan ve tüm Türkiye’ye yayılarak İstiklal Mücadelemizin yapılabilmesine ve bağımsız Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşuna öncülük etmesidir. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünü kutluyor; millet olarak bizler, bu mukaddes toprakları bize emanet eden, kanıyla, canıyla bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı, 18 Mart Şehitler Günü’nde rahmet ve şükranla anıyorum."
ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI İSHAK TAŞÇI
Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı yayımladığı mesajda şunları kaydetti: “Çanakkale Zaferi, milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığının en önemli örneklerinin sergilendiği bir destandır. Kahraman Mehmetçiklerimizin ‘Allah Allah’ nidalarıyla, ‘Çanakkale Geçilmez’ ruhuyla tarihin akışını değiştirdiği, Türk milletinin tarihine yeni bir yön kazandırdığı zaferimizde toprağı kanıyla sulayan şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Millet olarak şehitlerimizin aziz emanetini sonsuza dek koruyacak ve emanetlerini daha yükseğe taşımak için dur durak demeden mücadele edeceğiz. Bu toprakları kanlarıyla sulayan ve vatan kılan şehitlerimizi millet olarak minnet ve şükranla anacağız.”
KAVAK BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM SARICAOĞLU
Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu yayımladığı mesajda, “Çanakkale Savaşı’nın yüz binlerce şehit ve gazi verilen destansı bir zaferdir. Çanakkale destanı, milletin her türlü yokluk ve acılar içinde bile birlik ve beraberliğiyle neler başarabileceğini göstermiştir.18 Mart 1915, bağımsızlığımızı milli karakterimizin değişmez bir parçası olarak bütün dünyaya gösterdiğimiz şanlı destanımızın tarihidir” ifadelerini kullandı.
SAMSUN TSO BAŞKANI SALİH ZEKİ MURZİOĞLU
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu yayımladığı mesajda şunları söyledi: “18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir kahramanlık destanıdır. Tarihte eşine az rastlanan bu kahramanlık destanı, gerek taarruz gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en onur verici, en parlak sayfalarından biridir. Bugün, Türk milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’dür. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur” sözlerinde ifadesini bulan bu zafer, aynı zamanda Mehmetçiğin vatan ve millet sevgisinin de ölümsüzlük anıtıdır.”
NECMİ ÇAMAŞ
AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Necmi Çamaş ise yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar yaptığımız etkinliklerle Çanakkale ruhunu yaşatmaya, gelecek nesillere bu bilinci aktarmanın sorumluluğu ile hareket ettik. Bunun yanında gazilerimizi de asla yalnız bırakmamaya çalıştık. Onları her zaman ziyaret ettik ve onlarla istişareler yaptık. Sıkıntılarını asla göz ardı etmeden destek olmaya çalıştık” şeklinde konuştu.