Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kadınlara “Obezite” konulu bir konferans düzenlendi.
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda düzenlenen konferansa Kadın Meclisi Başkanı Nazire Dirikolu, Kadın Meclisi üyeleri ve sunumlarını yapmak üzere Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Eda Şahan katıldı.
Obezitenin tanımı hakkında kısa bir bilgi veren Diyetisyen Eda Şahan, obezitenin küresel bir halk sağlığı problemi olduğunu ve Türkiye’de erkeklerin yüzde 21,2, kadınların ise yüzde 41,5’nun obez olduğunu belirtti.
Obezitenin kimlerde görüldüğünü ve obezitenin nedenlerine değinen Şahan, obezitenin; kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, safra kesesi taşı, kanser, karaciğer yağlanması, felç-inme, psikolojik rahatsızlıklar gibi hastalıklara neden olabildiğini vurguladı.
Şahan, obezite tedavisinde tıbbi beslenme tedavisinin anahtar rol oynadığını belirtti. Kadınların özellikle diyet yaparken yapmış oldukları yanlışlardan da bahseden Şahan, diyette her besin grubundan ölçülü miktarda alınması gerektiğini, yağlı besinlerden tamamıyla uzak durmadan belli miktarda tüketilmesi gerektiğini, günde 5-6 öğün alınması ve öğün atlatılmamasına dikkat edilmesi, posalı besinlerin alımının arttırılması gerektiğini vurguladı.
Obezite tedavisinde egzersiz yapmanın önemine de değinen Şahan, “Hergün düzenli egzersiz yapmak hem ideal kiloya ulaşmak, hem de sağlıklı olmak için gereklidir” dedi. Egzersiz ve diyet tedavisinin etkili olmadığı durumlarda doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabileceğini ifade eden Şahan, ağrı kesicilerin bile yan etkileri olduğunu söyleyerek, mecbur kalınmadıkça zayıflama ilaçlarının kullanılmamasına dikkat çekti.