BALIKESİR'de Ziraat Bankası Fen Lisesi Yurdu'nda eğitime katkı sağlamak amacıyla, yatakhanedeki hurdaya çıkmış malzemelerden sera oluşturuldu. Öğrenciler biyoloji derslerinde bitkilerin yapısını maketler yerine serada yetiştirilen bitkilerden öğreniyor.
Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi'ndeki biyoloji öğretmenleri Ayla Pazarcık ve Özlem Örencik, yatılı öğrencilerin kaldığı yurttaki eskimiş ranza ve karyolaların atılacağını öğrenince, hurdaya gidecek malzemeleri değerlendirmek istedi. Karyola profillerini sera yapımında kullanmayı düşünen öğretmenler, okul müdürü Mehmet Emin Batmaz'ın desteği ve okuldaki teknik personelin de yardımıyla mini bir sera oluşturdu.
Yatılı bir eğitim kurumu olması nedeniyle kullanılan malzemelerin kısa sürede eskidiğini ifade eden Biyoloji Öğretmeni Ayla Pazarcık, yatakhaneden çıkan eskimiş, hurdalık karyola profillerini kullanarak geri dönüşüme de katkı sağladıklarını söyledi. Özellikle 11'inci sınıfların biyoloji derslerinde sıklıkla bitki kullanıldığını belirten Pazarcık, "Bitkileri daha önce maketlerde gösteriyorduk. Çocuklar doğa ile tanışmıyordu. Bir çiçeğin yapısında, taç yaprak, çanak yaprak, stamel, pistil dediğimiz kısımlar var. Çocuklar bunları makette değil de, doğal haliyle görüyor. Bir çiçekteki poleni mikroskopta inceleyebiliyorlar" dedi.
ÖĞRENCİLER BİLİM ŞENLİĞİ İÇİN GDO'LU ÇİLEK ÜRETECEK
Öğrencilerin genetiği değiştirilmiş organizmaları (GDO) kurdukları sera sayesinde inceleyip öğrendiklerini vurgulayan Biyoloji öğretmeni Özlem Örencik ise Çin'den GDO'lu tohumlar getirttiklerini ve bitkileri bilim şenliğine kadar üretip, herkese göstereceklerini belirtti. Örencik "Topraksız tarımda ürün kalitesi ve miktarını arttırmak istiyoruz. Topraklı tarımda bazı mikroorganizmalar ürüne geçebiliyor. Fakat suda yapılan tarımda ürünler daha az zarar görüyor. Şimdilik su içinde çilek bitkisini yetiştirmeyi düşünüyoruz. Daha sonra çeşitlilik artacak" diye konuştu.
"BU SERA İLK VE TEK"
Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi Müdürü Mehmet Emin Batmaz, seranın öğrenciler için projelerini gerçekleştirebilecekleri bir alan olduğunu söyleyerek, "Dünyada doğal kaynakların önemli bir bölümünü bitkiler oluşturuyor. Yurdumuz bitki açısından çok zengin bir profil çizmektedir. Bu bakımdan sera çok önem arzediyor ve Balıkesir'de bu amaçla kurulmuş ilk ve tek sera okulumuzda mevcut. Topraksız tarım uygulamaları konusunda denemelere başladık. Kısa sürede yüz ağartıcı sonuçlar alacağımızı umuyorum" dedi.

FOTOĞRAF