Hakan TÜRKTAN/İNÖNÜ (Eskişehir), () - ESKİŞEHİR'de düzenlenen 'Sportif Havacılık Kulüpleri Semineri'nin açılış töreninde konuşan Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Kürşat Atılgan, Türkiye'de sportif havacılık maalesef istediğimiz düzeyde değil" dedi.
Sportif Havacılık Kulüpleri Semineri Eskişehir'in İnönü İlçesindeki THK İnönü Eğitim Merkezi'de yapıldı. Seminere 40 sportif havacılık kulübünden 140 kişi katıldı. Seminerin açış konuşmasını yapan THK Genel Başkanı Kürşat Atılgan havacılığın geçtiğimiz yüzyılda başladığını ve insanlığın bu günlere gelmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Atılgan şöyle devam etti:
"Gelişmişliğin olduğu kadar çağdaşlığında en önemli unsuru havacılık alanındaki bir ülkenin sahip olduğu imkanlardır. Bunun en az ayrılmaz parçası sportif havacılık faaliyetleridir. Eğer havacılık olmasaydı insanlık bugün içinde bulunduğu gelişmişlik düzeyine belki çok daha uzun zamanlarda ulaşabilirdi. Dolayısıyla insanlığın bugünkü eriştiği refah düzeyi bugünkü eriştiği birçok konu havacılıkla ilgilidir."

Kürşat Atılgan, Türkiye'de sportif havacılık faaliyetlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Yılda 3-5 bin kişiye verilen havacılık aktivitelerin yetersiz olduğunu ifade eden Atılgan şunları söyledi: "Türkiye'de sportif havacılık maalesef istediğimiz düzeyde değil. Batıdaki sportif havacılığın yapılması için oluşturulan kolaylıklardan çok uzaktayız. Batıda insanların sportif havacılık alanlarında faaliyet göstermesi için devlet kademeleri oldukça basit ve teşvik edici olmasına rağmen, Türkiye'de insanlarımızın bu alandaki faaliyetlerini adeta yapmak değil yapmamak noktasında birtakım regülasyonlar koyuyorlar. Sportif havacılığın kendini ifade edebileceği alanlar son derece azdır. Bizim ülke olarak sportif havacılık faaliyetlerini mutlaka artırmamız gerekiyor. Yani senede 3-5 bin kişiye ulaşarak verdiğimiz birtakım aktivitelerin aslında 100 bine kadar artırılması gereken sayılara ulaşılmalı. Bu alana mutlaka devletin ilgisini, alakasını ve teşvikini çekmek gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu sadece THK'nin sorumluluğunda olan faaliyetler değil, aynı zamanda devletin sorumluluk alanındaki birtakım faaliyetlerin de tezahürü olarak yapılması gereken işlerdir. Dolayısıyla gerek hükümet gerekse cumhurbaşkanlığı nezdinde birtakım projelerle sportif havacılık alanındaki faaliyetlerimizi daha da yaygınlaştırmak, gençliğimize daha iyi hizmet edecek şekilde geliştirmek zorundayız." Sportif Havacılık Kulüpleri Semineri'nde 2016 yılındaki sportif havacılık faaliyet planları ile yamaç paraşütü, yelken kanat, paraşüt, planör ve model uçak branşlarının teknik detay ve problemleri ele alınarak tartışıldı.   FOTOĞRAFLI