Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - YOZGAT’ta çobanlık mesleğini daha cazip hale getirmek üzere açılan kurslara katılanlar, eğitim sonrasında törenle sertifikalarını aldı. Son olarak sertifika alan 2 kadın ile birlikte il genelinde sertifikalı kadın çoban sayısı 31'e yükseldi.
Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden Yozgat'ta çoban sorununu çözmek, küçükbaş hayvan besiciliğini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Sürü Yönetimi’ eğitim çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz yıldan başlayarak bu yılın Şubat ayına kadar açılan kurslarda başarılı olan toplam 446 kursiyere sertifika verildi, sertifikalı kadın çoban sayısı ise 31'e yükseldi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, il merkezinde açılan kursun tamamlanması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl 9 ilçe merkezinde açılan kurslara 201 kursiyerin katıldığını, bunlardan başarılı olan 166 kursiyere sertifika verildiğini söyledi.
Özdemir, bu yıl kursların diğer ilçelere de kaydırılarak 12 ilçe merkezinde açılan kurslara 324 kişinin başvurduğunu, bunlardan başarılı olan 280 kursiyere 'Sürü Yönetimi Elemanı' sertifikasının verildiğini bildirdi. Böylece il genelinde toplam sertifikalı Sürü Yönetimi Elemanı sayısının 446'ya yükseldiğini kaydeden Özdemir, bunlardan 29'unun kadın olduğuna dikkat çekerek, "Bugün sona eren kursumuza ise 2'si kadın olmak üzere 65 kursiyer katılarak başarılı olmuşlardır. Böylece il genelinde sayı 511'e yükselirken sertifika alan kadın sayımız da 31 olmuştur" dedi.
Sertifikanın sağladığı imkanlardan da söz eden Özdemir, 'Sürü Yönetimi Elemanı' sertifikası bulunan işletme sahipleri veya sertifikalı eleman istihdam eden ve en az 300 anaç küçükbaş hayvana sahip işletmelere önümüzdeki yıldan itibaren 5 bin lira hayvancılık desteği verileceğini ifade etti. Özdemir, "İşletme sahipleri özellikle 5 ay kesintisiz Sürü Yönetimi Elemanı primini Sosyal Güvenlik Kurumu'na yatırdığına dair belge ve belgeleri 31 Aralık 2015 tarihine kadar kurumumuza teslim etmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Özgür Memiş, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Onur Polat, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü personelinin de hazır bulunduğu sertifika töreninde İl Müdürü Özdemir, kursa katılarak başarılı olan Recepli Köyü'nden Şule Özdemir ve Tayfur Köyü'nden Hava Adıgüzel'in sertifikalarını verip, tebrik etti.

FOTOĞRAFLI