KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında bulunan Safranbolu'da yaşayan 68 yaşındaki araştırmacı-yazar Aytekin Kuş, ilçenin 40 yıldır gönüllü turizm elçiliğini yapıyor.

 

Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun 1975'te belediye tarafından koruma altına alınmasının ardından gönüllü rehberliğe başladığını söyledi.

Kuş, 40 yıl önce belediye ve İstanbul Teknik Üniversitesince ilçenin korunmasında öncülük yapıldığını belirterek, halkın da katılımıyla düzenlenen Safranbolu Haftaları etkinliğinin bölgenin yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına katkı sağladığını anlattı.

"Safranbolu'da Zaman" belgesel filminin de tanıtıma kattığı ivmenin yadsınamayacağına dikkati çeken Kuş, "Ben de Safranbolu turizmine gönüllü elçi olarak katkıda bulundum. Safranbolu'ya kim geldiyse mutlaka görüşmüşümdür ve onlara iyi bir ev sahipliği yapmanın onuruyla 'bu güzel işleri başardım' diyebilirim" ifadesini kullandı.

"Mahallenin büyüklerinden yaşam sanatını öğrendik" diyen Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşam sanatı, güzelliğin, özelliğin, aklın ibriğinden süzülen, geçmişi günümüze aktaran bilgi hazinesidir. O nedenle ben bunları gördüm, duydum ve bunları yaşadıklarımla birleştirerek, bütünleştirerek, doğruyu en iyi şekilde tanımlamaya gayret ettim. Bildiğimizi yaşadıklarımızla örtüştürüp verdik. Hiçbir zaman popülizme kaçmadık, gerçekleri yansıttık."

- "Kalıcı izler bırakmak istiyoruz"

Kuş, bildiklerini kitaplaştırarak daha kalıcı izler bırakmak istediklerini vurgulayarak, eski Safranbolu Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak'la 1975 öncesi ve sonrası 40 söyleşiyi içeren kitap hazırladıklarını, basımının ardından ücretsiz dağıtacaklarını söyledi.

En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Safranbolu'yu tanıttığını belirten Kuş, şunları kaydetti:

"Daha önce eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, eski KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat başta olmak üzere sayısız başbakan, bakanlar, valiler, bürokratlar, askerler, sanatçılar, yazarlar, sporcular... Akla kim gelirse Safranbolu'da onlarla birliktelik sağladık çünkü herkesin adresi doğru bana çıkıyordu. Hemşehrilerim de bana ilgi gösterdi, bu hizmeti birlikte, dayanışma içinde geliştirdik ve bugünlere eriştirdik."

Kuş, tarihi ilçeye gelen turistlerin sadece görsellikle yetinmemesi gerektiğini, yörenin tarihi zenginliklerini iyi bilenlerden dinlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.