Kalın'ın açıklamasından önemli başlıklar şöyle: Sayın Trump'ı tebrik ediyoruz.Zorlu bir kampanyadan sonra ABD'nin 45. Başkanı seçildi. Tabii ki ABD halkının tercihine saygımız var. ABD bizim için önemli dost müttefik bir ülke. Sayın Trump'ın seçim kampanyası boyunca dile getirdiklerine baktığımızda bir takım değişiklikler olacak. Yeni Başkan Ocak ayında yönetimi devralacak. Terörle mücadeleyi etkin bir şekilde yürütmek bizim için önemli. Özellikle Suriye'de DEAŞ ile mücadelenin merkezinde PYD ve YPG'nin olmasını doğru bulmuyoruz bunu sürekli söylüyoruz. İtilaf ettiğimiz bir diğer konu FETÖ. Gülen ile ilgili dosyaları göndermemizin ardından yeni bir süreç gerekiyor.

TRUMP'IN BU KONUYU KAPSAMLI BİR DOSYA OLARAK ELE ALACAĞINA İNANIYORUM
15 Temmuz'un ardından Trump'ın açıklamalarını çok olumlu değerlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu ve halkımızın iradesine olumlu bir yaklaşım sergiledi. ABD Başkanı olarak bu konuyu daha kapsamlı bir dosya olarak gündemine alacaktır. Türkiye'yi yakından takip etmesi bizim için önemli. Bölge ile ilgili politikaları değerlendirirken bunları dikkate alacak. Türkiye'de 15 Temmuz'dan sonra yeni bir sayfa açıldı. Bunu doğru okuyamayanlar algı operasyonlarıyla yaşananları başka bir noktaya çekmeye çalıştılar. Türkiye'nin atlattığı badirelerden bahsedeceksiniz ancak tavır alırken terör örgütlerine arka çıkacaksınız. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok. Umarız Trump bu durumu doğru okur ve stratejik önemi kavrayaran bir bölge politikası gerçekleştirir.

ERDOĞAN, TRUMP'I ARAYACAK
Tabii ki cumhurbaşkanımız kendisini tebrik edecek. Bugün bir telefon bağlantısı olacak. Böyle bir temasın olması ikili ilişkiler anlamında önem arz eden konular. Şu anda kesinleşmiş planlanan bir şey yok ama muhtemelen ziyaret konusunda Ocak - Şubat gibi tablo netleşir.

RAKKA İÇİN İŞBİRLİĞİ
İçinde PYD'nin olduğu hiçbir politika içinde yer almayız. Birkaç yıl öncesine geri gidin kendi analizlerinde PYD ve YPG'nin PKK'nın bir kolu olduğunu onlarda biliyor. Rakkakonusuna gelince, DEAŞ üzerinde ciddi bir baskı olacaktır. Fırat Kalkanı ile gördük. Baştan beri hep söyledik. Sahada meşru güvenilir aktörler var. Eli kanlı Esed rejmine karşı bir özgürlük mücadelesi verdiler. Suriye'de bunlara destek verilseydi PYD ve YPG dert olmazdı. Hür Suriye ordusu belki de şimdiye kadar bölgeyi DEAŞ'tan temizlemişti.