Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) arasında Modern Piyade Tüfeği Projesi kapsamında sözleşme imzalandı. MKE, yaklaşık 80 Milyon TL bedelle imzalanan sözleşmeye göre, ilk aşamada 20 bin MPT-76 üretecek.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan (SSM) yapılan yazılı açıklamada, yürütülen Modern Piyade Tüfeği Projesi kapsamında; Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilen seri üretim dönemi sözleşmesinin, MKE ile SSM arasında yaklaşık 80 milyon TL bedelle imzalandığı bildirildi.
Açıklamaya göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerine teslim edilecek, ilk etaptaki ihtiyaç olan 35 bin 14 MPT-76’nın tedarik edilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, MKE ile imzalanan "Modern Piyade Tüfeği Projesi Seri Üretim Dönemi (Dönem-2) Sözleşmesi" kapsamında 20 bin MPT-76 üretilecek. İlk aşama teslimatlarının tamamlanmasının ardından proje faaliyetleri devam edecek ve Silahlı Kuvvetlerin tüm 7,62 mm piyade tüfeği ihtiyacı MPT-76 ile karşılanacak.
Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması yönünde atılmış önemli bir adım olan Modern Piyade Tüfeği Projesi Seri Üretim Dönemi Sözleşmesi, tasarım ve geliştirmesi tamamen milli imkanlarla tamamlanan, zorlu koşullarda kalifiye edilen MPT-76’nın seri üretim döneminde, öncelikle Silahlı Kuvvetler olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin hafif silah ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
TÜRKİYE’NİN İLK MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ
Türkiye’nin milli imkanlarla tasarlanarak üretilen ilk piyade tüfeği olan MPT-76, 42 farklı tasarım doğrulama testinden geçen ilk ve tek piyade tüfeği olarak öne çıkıyor. 4 yönlü MIL-1913 NATO standardı, modüler monte tertibatı ile gündüz ve gece optik kullanımına uygun olan MPT-76 Türk mühendislerinin emeği ile özgün olarak tasarlandı.
Soğuk dövme metodu ile üretilen serbest salınımlı, uzun ömürlü namlusu ile kullanıcıya güven veren Türkiye’nin 150 yıl aradan sonra ürettiği ilk milli piyade tüfeği MPT-76, 12 kademeli hassas olarak ayarlanabilen dipçik yapısına sahip.