Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Cenita Kocaman ve Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, Doğu Karadeniz bölgesinde inceleme ve resmi temaslarda bulundu.
Heyet, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile işbirliği protokolü için geldiği Trabzon’da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret etti.
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da iş adamlarına yapılacak olan Bosna Hersek hakkında bilgilendirme toplantısı ile iş adamlarının bu ülke hakkında ön fikir sahibi olacağını belirtti. İlgili sektörlerde karşılıklı görüşmelerin sağlanmasının ardından Bosna Hersek iş adamlarından oluşan bir heyet ile iş görüşmelerini sağlayacak bir program uygulanacağını dile getirdi.
Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Cenita Kocaman da ülkesinde Türk iş adamlarına yüzde 60’a varan destekler sağlandığını belirtti. Kocaman, Bosna Hersek nüfusunun yaklaşık 4.5 milyon olduğunu ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ticarette Türk iş adamlarına cazip fırsatlar sunduğunu söyledi. Genç ve nitelikli bir nüfusu bulunan Bosna Hersek’in Türkiye ile ilişkileri daha üst seviyelere ulaşması için çalıştıklarını aktaran Kocaman, Doğu Karadeniz Bölgesi açılımının bu manada ticari ilişkileri geliştirmesini beklediklerini ifade etti.
Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, Bosna Hersek’te özellikle tarım, su ürünleri, Orman Ürünleri, enerji, inşaat, turizm gibi Türk yatırımcısının ilgisini çeken yüksek potansiyeller bulunduğunu kaydetti. Çilek, “ Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na bağlı illerin karakteristik yapısının Bosna Hersek ile uyum gösteriyor. Gerek insan gerekse doğa benzerliği işbirliğinde fırsat yaratabilir” dedi.
Bosna Hersek ile Türkiye arasında dostluğun çok yüksek ama ticaretin son derece zayıf olduğunu ifade eden Fahri Konsolos Çilek, “4,5 yıldan beri ticari ilişkileri geliştirmek için çalışıyoruz. Belirli bir mesafe alındı. İnşallah Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Bosna Hersek ile ticari ilişkilerin artmasına katkısı olur” diye konuştu.