Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de yürüyüşle başlayan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, İskele Meydanı'nda halaylı ve yerel grup Mektup'un şarkılarıyla sona erdi.
Salı Pazarı'nda bugün saat 14.30'da bir araya gelen işçiler, yürüyüş düzenledi. KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların da destek verdiği yürüyüşte, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ve CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder de yer aldı. Ellerindeki pankartlarla sloganlar eşliğinde yürüyen yaklaşık 2 bin kişilik grup, Kordon boyu Kayserili Ahmetpaşa Caddesi üzerinden İskele Meydanı'na geldi.
Konuşma yapan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, "İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret ve sosyal haklar istiyoruz. Grev, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz. Çalışırken ölmek sakat kalmak, hastalanmak istemiyoruz. Kıdem tazminatımızın gaspına karşı iş güvenliğimize sahip çıkmak istiyoruz. Kadınların toplumsal yaşamdan dışlayan zihniyeti yarattığı şiddeti ve kadınların ucuz güvensiz işlerde kölece çalıştırılmasını ret ediyoruz. Baskılara karşı özgürlük, yağma ve talana karşı eşitlik, ayrımcılığa karşı kardeşlik, savaşa karşı barış istiyoruz. Bu ülkede emeğiyle geçinen herkesin temel anayasal hakları ayaklar altına alınıyor. Sendikalı olmak en yaygın işten çıkarma gerekçesi haline geldi. Anayasadaki sınırlı grev hakkı bile tamamen yasaklandı. Taşeron işçileri kadro hakkı veren mahkeme kararları ayrım yapılmaksızın uygulanması gerekirken, ülkeyi yönetenler hala bu karara uymuyor. Haklarımıza saygı gösterilsin istiyoruz. Bunlar bizim umudumuz. Biz 1 Mayıs'ta umudumuzu örgütlüyoruz. Emeğin umudunu, emeğin onurunu, emeğin hakkı, emeğin hukuku, emeğin tarihi ve emeğin değerleri için kol kola omuz omuza olacağız" dedi.
Konuşmanın ardından Çanakkaleli Mektup adlı grubunun konseriyle alandakiler bayramını halaylar çekerek kutladı.

FOTOĞRAFLI