GİRESUN (AA) - Giresun'da 1890'lı yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Rum ve Türk mimarisi karışımı tarihi konak restore edilerek kent müzesine dönüştürüldü.

Kentin 200 yıllık tarihe sahip Zeytinlik Mahallesi evleri arasında yerini alan konak, özel bir şirket tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı.

Kent müzesi olarak kullanılmaya başlanan konağa ilişkin gazetecilere açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hulisi Güleç, konağın 1890'lı yıllarda inşa edildiğini söyledi.

Konağın Zeytinlik Mahallesi evlerinden biri olduğunu belirten Güleç, "Bina bakımsız ve çok kötü vaziyetteydi. Bir süre önce bu binayı özel bir şirket satın aldı restore ederek İl Özel İdaresi'ne tahsis etti" dedi.

Güleç, konakta bağdadi ve kagir denilen mimari tekniğin kullanıldığını ifade ederek, "Giresun evleri genelde bodrum üzerine iki katlı olarak yapılıyor. Bu bina da bodrum üzerine iki katlı balkonlu, dört cephesi açık tarihi bir bina. Rum mimarisinin de birtakım örneklerini görüyoruz, rum ve türk mimarisi iç içe. Muhtemelen binayı bir Türk aile kullanıyordu ama yapan büyük ihtimalle Rum ustaydı. İki mimari özellikleri de bu binada görmek mümkün" diye konuştu.

- Kent müzesi kullanılması amacıyla şartlı tahsis edildi

Binanın özel şirket tarafından Giresun Kent Müzesi olarak kullanılması şartıyla İl Özel İdaresine tahsisinin yapıldığını belirten Güleç, şu anda konağın mevcut haliyle gezilebildiğini, ilerleyen günlerde müze haline getirileceğini söyledi.

Güleç, bina içerisinde Giresun'a ait taşınır kültür varlıklarının sergileneceğini vurgulayarak,  "Birinci katında yaşayan el sanatlarımızdan ebru, marküteri el sanatları atölyeleri açılacak. İkinci ve üçüncü katında ise konağa ait olabilecek taşınır kültür varlıklarına teşhir yapacağız" ifadesini kullandı.