SAMSUN (AA) - Türkiye’nin en önemli delta ovalarından Bafra Ovası'nda 2015 yılı çeltik hasadına başlandı.

Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, AA muhabirine, ülkenin en verimli ovalarından Bafra Ovası'nda sebzenin yanı sıra çeltik üretiminin de yapıldığını belirtti.

Ovada 111 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığına işaret eden Dursun, dekar başına 800 ton ürün alındığını söyledi.

İlçede çiftçilerin 2015 yılı çeltik hasadına başladığını vurgulayan Dursun, "Türkiye'de çeltik üretiminin yüzde 10'u Bafra Ovası'nda yapılıyor. Bu yıl 111 bin dekar alandan ortalama 90 bin ton çeltik alacağımızı tahmin ediyoruz. Hasadı yapılan ürünler, kurutmadan geçirildikten sonra serbest piyasada pazarlanıyor veya üreticilerimiz daha sonra çeltiğini yüksek fiyata satabilmek için depoluyor" dedi.

- Üreticinin fiyat endişesi

Sarıköy Mahallesi'nde çeltik üreticisi Mustafa Akkuş, geçen sene çeltiğin kilogramının 2 liraya kadar çıktığını, bu yıl 1,5 liraya kadar düşmesinin beklendiğini belirterek, "Köylünün ödeme günü olduğu için esnaf bunu biliyor, 'köylü mecbur ürününü getirecek' düşüncesi ile fiyatları aşağı çekiyorlar" diye konuştu.

Çeltiğin maliyetinin yüksek olmasına rağmen halen çeltik fiyatlarının açıklanmayışının endişeye neden olduğunu ifade eden çeltik üreticisi İsa Bişgin ise şöyle konuştu:

"2015 yılı çeltik hasadımız Allah’a şükür başladı. Verimimiz fena değil, çeltiğimizin kalitesi de çok iyi. Yalnız geçen yıla rağmen fiyatların düşük olacağı söyleniyor. Tüccarlar henüz bir fiyat açıklaması yapmadı. Yaptığımız çeltiğin maliyenin yüksek olmasına rağmen, bu sene fiyatlar geçen seneye göre çok düşük. Ne yapacağımıza karar veremedik, stok mu yapsak, satsak mı belirsizlik var."