Wall Street Journal‘ın haberine göre, teknoloji devi Google dünya çapında oldukça yüksek bir kullanım oranı olan internet tarayıcısı Chrome‘a kendi ad-block sistemini entegre etmeye hazırlanıyor. Gelirleri yüksek oranda reklamlara dayanan Google’ın bu atağının online reklam endüstrisinde büyük bir deprem etkisi yaratacağı kesin.

Dünya çapında en popüler internet tarayıcısının Chrome olduğu düşünüldüğünde bu durum online reklam ve yayıncı kuruluşlar için tam bir felaket olabilir. Özellikle bunun online reklamlar konusunda tekel olmak için yapılacak bir hareket olabileceğini varsayarsak durum hiç de iç açıcı değil.

Online reklamları ehlileştirmek

Tabii ki yukarıda bahsedilen en kötü senaryo. Eğer Google gerçekten de kendi ad-blocker’ını entegre ederse, muhtemelen online reklamları kullanıcılar için daha uygun hale getirmeye çalışacaktır. Başka bir deyişle, sahip olduğu pozisyonu kullanarak yayıncı kuruluşları sadece kendisinin izin verdiği reklamları yayınlamaya teşvik edecektir.

Öte yandan, bugün internet kullanıcılarının neredeyse çeyreği online reklamlardan kurtulmak için üçüncü parti ad-blocker uygulamaları kullanıyor. Yapılan araştırmalara göre bu sayının 2018 yılında daha da artması bekleniyor. Google’ın bu hareketi eğer doğru bir şekilde uygulanırsa, üçüncü parti ad-blocker yazılımlarını kullanmaya neden olan sorunları da ortadan kaldırabileceği düşünülüyor.