Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 2014-2015 yıllarında gripten 16 vakanın kaydedildiğini belirterek, “Bu vakalarda kaybettiğimiz oran da bugün itibariyle toplam 11 vakadır. 11 domuz gribi vakamız kaybedilmiştir” dedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türkiye’de yaşanan grip vakalarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Gümüş, "Grip, halk arasında soğuk algınlığı bilinen bir hastalık. Ama son 10 yıl içerisinde virüssün çeşitli formlarıyla beraber çok geniş formlarıyla hastalık oluşturabiliyor. Grip, ateş, titreme bir takım gribal dediğimiz rahatsızlığının yanına, ciddi solunum yetmezliği ve ölüme kadar süreçleri de içeriyor. Mevsimsel olarak değerlendirdiğimizde Avrupa ile Türkiye’nin şuan itibari ile benzer oranlara sahip olduğunu görüyoruz. Biz tüm grip vakalarımızı Dünya Sağlık Örgütü ile de paylaşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de haftalık olarak bunları yayınlıyor" ifadelerini kullandı.
İllerdeki bütün vakaların Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Birimi Kurum Başkanlığı tarafından değerlendirdiğini kaydeden Gümüş, “İllerden gelen örnekler, hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak illere geri dönülüyor. Ülkemizde ki bütün illeri bu bakımdan değerlendiriyoruz. 2014 yılının ilk vakası 44. hafta da bize ulaşmıştı. 2015 yılının ikinci haftasından itibaren de vakalarda bir artış görüyoruz. Vaka olarak bize gelen bir artış var. Mevsimsel olarak diğer yıllara benzer bir artış görüyoruz. Toplam 2015 yılı itibari ile bize ulaşan 3 bin 117 numune Türkiye’den gelmiştir. Bunlardan 170 vakamız domuz gribidir. Bu vakalarda kaybettiğimiz oran da bugün itibari ile toplam 11 vakadır. 11 domuz gribi vakamız kaybedilmiştir. Toplam şuana kadar 2014-2015 sezonu için konuşuyorum, 16 vakayı kaybettik. Vakalarımızın genel dağılım itibari ile Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin bölgesi içerisinde bulunuyor. Samsun’da da 3 vakamızı kaybettik. İllerimiz ile ilgili halk sağlığı kurum başkanlığımız yerinden denetim ve değerlendirmede yapıyor. Bugün itibari ile Mersin’de 2 vakamız var. Tedavi gören hastalarımızda var. Mersin’e bugün itibari ile bir ekibimiz orada şuanda. Mersin’i değerlendirerek bize raporlayacak" dedi.
Geçmiş yıllara oranla bu yıl herhangi bir salgın olmadığını belirten Gümüş, “2009 yılı hep gündeme getiriliyor, eskiye dönüş mü var? 2009 yılında toplam 1 milyon 502 bin 654 grip vakası hastaneye başvurmuştur. Bunların 20 bin 800’ü yatarak tedavi görmüştür. 2 bin 838 hasta 2009 yılında yoğun bakımlarda yatmıştır. Toplam 556 vakamızı kaybettik. 2009 yılında. Bundan sonra ki yıllara baktığımızda 2013-2014 yıllarına baktığımızda bu yılla karşılaştırdığımızda arada herhangi bir ciddi bir artış görünmüyor. Tabi illerimizde özellikle genç vakalarımızın kaybedilmesi önemli. Bu nokta da tedbirleri arttırmamız, Nisan sonuna kadar grip döneminin devam etmesi sebebiyle Nisan sonuna kadar bu illerimiz de yaptığımız çalışmaları da illerimizle paylaşıyoruz. Özellikle risk durumundaki hastalarımızın takibi açısından. Beslenme ve hijyen çok önemli. Bir de gribe vakaya yakalanan vatandaşlarımız ihmal ediyorlar hekime başvurmalarını, mutlaka hekime başvurmaları gerekiyor. Solunum yetmezliğine kadar giden bir süreci içeriyor. Bütün hedef öncelikle hastalığa yakalanmamak, hastalığın ilerlemesine engel olmak. Şuan itibariyle yoğun aşılama periyotuna girmemiz söz konusu değil. Bir ay içerisinde zaten grip sezonu kapanıyor. Ayrıca ilaç gerektiğinde bütün kamu hastanelerimizde ilaç organizasyonu yapılmıştır. Bunlar Kamu Hastanelerinde ücretsiz verilecektir” diye konuştu.
Çocuklarda grip salgının dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gümüş, “Bunlar içerisinde çocuk vakamız yok. Ama bilim kurulumuz konuyu ayrıntılı değerlendirdi” dedi.
Gümüş, gripten hayatını kaybeden 9 vakanın 35-45 yaş aralığında olduğunu belirterek, geri kalan 5 vakanın da 45 yaş üstü olduğunu söyledi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gümüş, Lösev’in kamu spotunun yayınlamamasına ilişkin bir soru üzerine, “Bakanlığımızın RTÜK’ de ki kamu spotları, sağlık alanında ki spotları kamuoyunu sağlık konusunda bilgilendirme konusunda Sağlık Bakanlığına verilmiş. Sağlık Bankalığının kendi kamuoyunu bilgilendirmesi gereken konular var. o bakımdan biraz daha kısıtlanmış olabilir. Bizim spotlarımızın devreye girmesi söz konusu olabilir. Lösev’e karşı değil” cevabını verdi.