KANAAT ÖNDERLİYLE BİR ARAYA GELDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Sofya büyükelçiliği konutunda soydaşların kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileri bir araya geldi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla verimli görüşmelerde bulunduğunu anlatan Davutoğlu, iki ülke arasındaki dostluğun köklü bir şekilde gelecek nesillere aktarılması için siyasi irade ortaya konulduğunu söyledi.
Bulgaristan'da soydaşların dilinin korunmasının en doğal hakkı olduğu ifade eden Davutoğlu, “Bununla ilgili tedbirlerin alınması da Bulgaristan hükümeti tarafından bir sorumluluk. Son dönemde Bulgaristan'da Türkçe seçmeli ders haline gelmesinin ardından talebin düşmesine karşı herkesin gerekli özenin göstermesi gerekiyor. Dil her halükarda öğreniliyor ancak edebi dilin okullarda okutulması önemli ve bunun için gereken her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Nisan ayında yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’ne Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile geleceğini anlatan Başbakan Davutoğlu, “Ona da söyledim. Rumeli'de Türkçe'nin korunması artık sizin hem etik, tarihi ama aynı zamanda Bakan olarak da sorumluluğunuz. Türkçe'nin korunması, yaygınlaştırılması için çaba gösterilmesi gereken her şeyi yapmalısınız. Bulgaristan'da Osmanlı mirası eserlerin sadece Türkiye'nin tarihi mirası değil, aynı zamanda Bulgaristan'ın kültürel mirasıdır. Bunların korunması için elimizden gelen çabayı göstermemiz lazım. Bizim Büyükelçimize, buradaki kuruluşlarımıza, TİKA'ya, Yunus Emre Vakfı'na, yetkili arkadaşların tümüne Rumeli geneliyle ilgili verdiğimiz bir talimat var” diye konuştu.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüşmelerinde baş müftülüğün tescili konusunda gerekli desteğin verilmesini istediğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, komünist rejimin Devlet Başkanı Todor Hristov Jivkov döneminden hiçbir şey kalmadığını söyleyerek, “Bir Nedim Gencer kaldı, halen uğraşıyoruz. Nasıl bir şekilde yetiştirilmiş ki biz problemi çözeriz. O gelir ortalığı karıştırır. Yani, buna karşın soydaşlarımızın baş müftülük etrafında kenetlenmesi lazım" dedi.
“BİZİM TOPLULUKLARIMIZDAN DEAŞ ÇIKMAZ”
Başbakan Davutoğlu, herkesle barış içinde yaşayan ve herkese barış sunan bir gelenekten geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Her geldiğimde biz alıştık. Birileri kenarda toplanırlar. Kendilerince bir şeyi protesto ederler. Onları kale almayın. Anadolu İslam'ını barışçıl, bütün milletlere eşref-i mahlukat olma hasebiyle insanların yaratılanların en şereflisi olması hasebiyle hepsine muhabbetle bakan tavrımızı sürdürdük. Bugün baş müftülüğümüzde de söyledik. Bizim topluluklarımız arasından DEAŞ çıkmaz. Diğer kavimlere olumsuz anlamda bakan çıkmaz. Kendi kimliğini koruyan, herkesle barış içinde yaşayan, herkese barış sunan bir gelenekten geliyoruz. İslam dünyası içinde çıkan DEAŞ gibi fitne toplulukların İslam'ı temsil etmediği gibi ırkçı ve faşist yaklaşımları benimseyenlerin de Hıristiyanlığı ya da Bulgaristan'ı temsil etmez. Onların sahip çıktığı bir kültürün hiçbir zaman dumura uğramayacağı açıktır. İnşallah bu topraklar asırlarca bizim ortak vatanımız olarak büyük şehirlere, şehir kültürlerine, medeniyetlerine beşiklik ederek, Rumeli bir bütün olarak ve Bulgaristan bundan sonra da barış içinde geleceğe el ele yürüyeceğiz. Biliniz ki arkanızda 78 milyon var."
HEYETİYLE BİRLİKTE ANKARA’YA DÖNDÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki temaslarını tamamlayıp, Sofya Uluslararası Havalimanı'na geçti. Saat 23.00’da özel uçak ‘TUR’ ile Ankara'ya hareket eden Davutoğlu’nu Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ile Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Valantin Poryazov uğurladı. Davutoğlu’na Bulgaristan temasları sırasında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik ederek aynı uçakla Ankara'ya döndü.