Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı gıda kontrol ekipleri, kentte faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik denetimleri yapıldı.
Ramazan ayı münasebetiyle satışı artan pide, ekmek çeşitleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri işleyen üretim yerleri başta olmak üzere kent genelindeki gıda işletmelerinin denetimleri Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız’ın bizzat katılımı ile gerçekleşti. Denetimler hakkında bilgi veren İl Müdürü Yıldız, vatandaşların güven içerisinde, Ramazan ayında huzurlu bir şekilde sağlıklı gıdalar tüketebilmesi için rutin olarak yaptıkları denetimler arttırdıklarını belirterek “Denetimlerde işletmelerin kayıt ve onay belgeleri, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunlukları resmi evrakları, ürünlerin son kullanım tarihleri, gıda maddelerinin muhafaza durumları, etiket bilgileri ve satış koşulları kontrol edilmektedir. İşletme sahipleri ve çalışanları gıda güvenliği ve personel hijyeni konularında bilgilendirildi. Bizim amacımız insan sağlığını koruyup, vatandaşlarımızın güven içerisinde alışveriş yapabilmelerini sağlamaktır” dedi.
“174 ALO GIDA HATTINI ARAYIN”
Denetimlerin tüm halka güvenilir gıda tüketmesini sağlamak amacıyla oluşturulan program dahilinde etkin bir şekilde devam etmekte olduğunu vurgulayan Yıldız, “Planlanan denetimlerin yanı sıra 174 Alo Gıda Hattı’na yapılan şikayetlere bağlı olarak program dışı denetimler de gerçekleştirilmektedir. Denetimler sırasında, gıda kontrol görevlilerince eksik görülen hususlar tutanakla tespit edilerek, işletme sahiplerine uyarılar yapılmakta, gıda üretimi yada satışına uygun olmayan durumlarda yasal işlem uygulanmaktadır. Çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yapılan bu çalışmaların yanı sıra tüketicilerimize de büyük görev düşmektedir. Tüketicilerimizin aldıkları gıda maddelerinde seçici olmaları ve tüketim sürecinde özellikle hayvansal gıdalarda muhafaza koşullarına, gıdaların üretim kaynağına, içeriğine ve ambalajına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kasaplarda kıyma müşterinin gözü önünde çekilmeli, çekilmiş kıyma ve ambalajsız beyaz et gibi alınmamalıdır. Gıdaları satın alırken etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamaları, son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri, mutlaka seçici davranmaları gerekmektedir” diye belirtti.