Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKCİ / İstanbul, () - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn Köşkü'nde ilk kez yabancı bir konuğuyla kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 55 dakika başbaşa görüştü.

CUMHURBAŞKANI'NIN ELİ HAVADA KALDI

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile birlikte açıklama için kameraların karşısına geçti. Erdoğan ve Merkel kendileri için hazırlanan koltuklara geçerken, Merkel doğrudan oturdu. Bu sırada Merkel ile tokalaşmak isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eli bir süre havada kaldı. Merkel, durumu fark eder etmez ayağa kalkıp Erdoğan'ın elini sıktı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI

Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar geniş bir şekilde ele alma fırsatı bulduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröre karşı ortak duruş hassasiyetimiz devam ediyor. Üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi, mültecilerin ülkemizdeki durumu ve Batı'ya yönelişleridir. Bu konuda külfet paylaşımı şeklinde paylaşımımız oldu. 'Bizler Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmemiz gereği üzerinde durduk. Türkiye ile AB arasındaki müzakare sürecindeki fasılları değerlendirme imkanımız oldu. Bu konuda kendilerinin desteğini özellikle rica ettim" diye konuştu.

MERKEL'İN AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Suriye'deki savaş konusunu ve Irak'taki son durumu görüştüklerini vurgulayarak, "Türkiye bugüne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi yerine getirdi. Bu mülteci hareketinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya akacağını görebiliyoruz. Türkiye'nin yükünü üstlenmek gerektiğini savunuyoruz. Türkiye ile AB'nin daha çok işbirliğine girmesi konusunda mutabakata varıldı.

Üyelikle ilgili olarak da bir hızlandırma, bir ivedilik olması gerektiği konusunda bir mutabakat söz konusu. Aynı şekilde vize konusu olsun, geri kabul anlaşması olsun, bütün bu konulara bir hızlandırma getirilmesi konusunda hem Türkiye hem AB'nin mutabakata vardığını ifade edebilirim. Bir takvim oluşturarak, bu konuların çözümü için Almanya olarak destek verdiğimizi ifade etmek isterim. Farklı alanlarda birçok çalışma grupları oluşturulacak. Zaten bir sonraki buluşmamız Antalya'da G20 zirvesinde olacak sayın Cumhurbaşkanı'yla" diye konuştu.

Merkel, görüşmenin ardından özel uçakla ülkesine hareket etti.