Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Avrupa’nın en büyük liman ve lojistik aktarma merkezlerinin yer aldığı Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam ile Belçika’nın Antwerp şehirlerine teknik inceleme gezisi düzenlendi.
ALTO Başkanı Adnan Saka başkanlığında ALTO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üyelerden oluşan 25 kişilik heyet, Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp lojistik merkezlerinde incelemelerde bulundu. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle Hollanda’da düzenlenen Building Holland 2015 Yapı Malzemeleri ve İnşaat Fuarı’na da katılan ALTO Heyeti, daha sonra Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Ekonomi Bakanlığı Brüksel Baş Müşaviri Bülent Uğur Ecevit ile NETUBA (Hollanda Türk İş Konseyi) Başkanı Bastian Vander Knaap ile makamlarında görüşerek Aliağa bölgesi hakkında bilgi vererek, Hollanda ile Belçika’daki firmalara yatırım çağrısında bulundu.
ALİAĞA TÜM ULAŞIM AĞLARININ MERKEZİ KONUMUNDA
Ziyareti değerlendiren ALTO Başkanı Adnan Saka, İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün hangi lokasyonda verimli olacağı ve burada hangi çalışmaların yapılabileceğine yönelik olarak Avrupa’daki lojistik merkezleri mercek altına aldıklarını belirtti. Başkan Saka, “Lojistik merkezlerin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi edindiğimiz gezi sayesinde İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün neden Aliağa’da olması gerektiğini bir kez daha gördük. Hızlı sanayileşmesi, dış ticaretteki yükselişi ve tüm taşıma modellerine uygun bir coğrafi konumu olması nedeniyle Aliağa’da lojistik merkez yapılanması gerekliliktir” dedi.
İzmir ihracatının yüzde 91’inin deniz yoluyla gerçekleştiğini, kentte uluslar arası taşımacılık yapan firma sayısının 300 civarında, uluslar arası taşıma ve antrepo grubunda 40’ın üzerinde, iç taşımacılık hizmet grubunda ise bin 700 civarında şirket bulunduğunu ifade eden Başkan Saka, “Kent merkezinden Aliağa’ya doğru kayan yük hareketinin Çandarlı Limanı ve Petkim limanının faaliyete girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut rakamların katlanarak artması bekleniyor” diye konuştu.