Van’da düzenlenecek olan Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) istişare toplantısı yapıldı.
Toplantıya DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı M. Şerif Kayalık, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Necmettin Çok, YYÜ Proje Destek Ofisi Sorumlusu Esvet Akbaş, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, Van Ticaret Borsası Genel Sekreteri Tarkan Güven, Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nurhan Dayan, Erciş, Muradiye, Gevaş, Edremit ilçe tarım müdürleri ve çok sayıda özel sektör temsilcisi katıldı. Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 firmanın katılım göstereceği fuarın bu yıl gerek katılımcı kalitesi ve gerekse de ziyaretçi profili ile sektöre damga vurması bekleniyor. Toplantıda konuşan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, “Van’da gerçekleşen fuarlar hem il hem bölge için son derece önem arz etmektedir. Ancak fuarların artık gerçek kimliğine bürünmesi gerekiyor. Fuarların kamu kurumlarının katılımından ziyade lojistik destek verilerek özel sektörün omuzlarında büyümesi gerekiyor. Tüm paydaşların böyle düşünmesi ve hareket etmesi gerekmektedir” dedi.
Fuarları çok önemsediklerini belirten Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise, “İlimizin kalkınması ve büyümesi için büyük bir fırsat içerdiğini biliyoruz. Bu nedenle başarılı geçmesi için gerek il gerek ilçe müdürlüklerimiz seferber olmuş durumdayız. Fuar süresince çeşitli etkinliklerle fuara renk katmayı düşünüyoruz. Bunu ileriki günlerde çalışmalar netleşince kamuoyuna duyurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, “Öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği fuarcılık meclisine seçilen Ajans Asya Fuarcılık Şirketimizi ve Süleyman Beyi tebrik ederek başlamak istiyorum. Bu başarı Van tarihinde bir ilk. Bununla gurur duyuyoruz. Fuarlar günümüzde artık ticaretin ve kalkınmanın en büyük aracıdır. Bu nedenle 22 yıl önce Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan fuarların daha da büyüyerek devam etmesi gerekmektedir. Biz oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok ise, “İlimizin kalkınması, büyümesi ve sanayileşmesi için fuarlar çok önemli. OSB olarak her türlü katkı ve desteği vermeye hazırız. Bugüne kadar elimizden geldiğince destek olduk, bundan sonrada gerekli duyuruları yaparak katılım sağlanması noktasında çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz da, herkesin bu önemli organizasyona sahip çıkması çağrısında bulunarak, “Bu bir kişi ya da kurumun yapacağı bir organizasyon değildir. Hepimiz sahip çıkmalıyız. Bizde Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak fuarda bin 500 kişiye kavurma dağıtarak katkı sunmayı düşünüyoruz” dedi.
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise, “Biz bu yılki fuarlarımıza çok farklı hazırlanıyoruz. Amacımız verimli fuarlar yapmak. Aralık ayında çalışmalarına başladığımız Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarımız 15-18 Nisan tarihleri arasında kapılarını açacaktır. Fuarın verimli ve başarılı geçmesi için tüm imkanları kullanıyoruz, ancak destek almamız şart. Bölgemizde diğer illerde de fuarlar yapılıyor. Biz sadece fuar firmaları ile rekabet etmiyoruz. Aynı zamanda iller ve bölgeler arası rekabet söz konusu. Dolayısıyla herkesin bu fuara destek vermesi gerekiyor. Van artık fuarlarda söz sahibi olmaya başladı. Örneğin tarım fuarları konuşulunca Van Tarım Fuarı’nın da var olgusu ülke genelinde oluştu. Bunu tam zirveye çıkarmak için elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor. Bizim için bu saatten sonra en önemli hedef ziyaretçi çekmek. Bunun için il il, ilçe ilçe ve gerekirse köy köy dolaşarak insanların fuarı ziyaret etmesini sağlayacağız. Bu konuda tüm paydaşların aynı sorumluluğu alması gerekiyor. Ancak şunu belirteyim ki, daha önceki fuarlarda gerek STK’lardan gerekse kamu kurum ve kuruluşlarından fuarlara yeterli ilgi gösterilmedi veya ziyaret edilmedi, ama bugün bu masa etrafında toplanmış olmamız ve fuarı konuşuyor olmamızın anlamı çok büyüktür. Biz çevre illerden ve ilçelerden gelecek nitellikli ziyaretçilerin mazot parasını karşılıyoruz. Şehir merkezinden gelecek ziyaretçiler için ücretsiz servis bulunduracağız. Her saat başı Hz. Ömer Camii yanındaki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü karşısından fuar merkezine servis kaldıracağız. Herkesin fuara sahip çıkmasını bekliyoruz. Her STK’nın üyelerine duyurmasını ve ziyaret etmelerini sağlamalarını, tüm kurum ve kuruluşlarının fuarı ziyaret etmelerini ve gerekli duyuruları yapmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.