Balıkesir Büyükşehir Belediyesi engelli vatandaşlara 32 tane akülü tekerlekli araba dağıttı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi ve ilçe belediyelerinin katkılarıyla Balkonuk’ta “Engelleri Birlikte Aşıyoruz” adlı etkinlik programı düzenledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Genel Sekreter Osman Yenidoğan, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, il müdürleri ve daire başkanlarının katıldığı etkinlikte; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan 32 tane akülü tekerlekli araba engelli vatandaşlara dağıtıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Engelleri Birlikte Aşıyoruz” programından dolayı Başkan Uğur’a teşekkür eden Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Zeki Uslu, dernek çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi, 850 aktif, 320 pasif üyesi vardır. Toplam; bin 170 engelli kardeşimiz bir şekilde derneğimizle ilişki içerisindedir. Derneğimizin faaliyetler içerisinde engellileri sosyal hayata dâhil eden etkinlik ve projeler düzenlemek, kurslar açmak yer almaktadır. Önceden engelliler, ötekileştirilen, hor görülen, yok sayılan ve ailelerin utandığı bir insan topluluğuydu. Oysa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un büyük desteğiyle ve ilçe belediye başkanlarının sevgisiyle bugün buraya gelmiş bulunuyoruz. Engelliler Derneği eğer bugün daha güçlü ve itibarlı bir dernek haline geldiysek, bunu önce cumhurbaşkanımıza, sonra başbakanımıza, valimize ve belediye başkanımıza borçluyuz’.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hizmetleri ve projelerine dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur, hiçbir haklı isteğimizi geri çevirmiyor. Büyükşehir Belediyesi kurulduktan sonra kendisinden sosyal alanlarda bizim hareket özgürlüğümüzü engelleyecek her türlü engeli kaldıracağının sözünü aldım. Dolayısıyla biz sosyal hayatın tam içindeyiz. Bunun yanı sıra Engelli arkadaşlarımız Bal Park’ta araçlarını iki saat ücretsiz koyabilecekler. Kapalı otoparklarda beş saat ücretsiz kalacak. Çok sağ olsunlar. Biz bütün engelli arkadaşlarımız adına talepte bulanacağız. Balıkesir’de 5 bin 312 kişi evde bakım ücreti almaktadır. 6 bin 461 kişi engelli kimlik kartına sahiptir. Bu arkadaşlarımız engelli kartının verdiği haklardan yararlanmaktadır. Yüzde 40 ve üzeri engel bulunan kardeşlerim engelli maaşı almaktadır. Balıkesir’de bin 808 kişi Engelli Memur Seçme Sınavlarına katılmıştır. Sadece Milli Eğitim’de 202 engelli, memur olarak çalışmaktadır. Kamuda çalışan 34 bin engellimiz var. Bu 2002 yılına göre 10 kat artmıştır. Özel sektörde 91 bin kişi istihdam edilmiştir” dedi.
Yeni Türkiye’de engelli vatandaşların daha rahat ve kaliteli bir yaşam sürmesi için çalıştıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydetti. Başkan Uğur, “İnsan odaklı bir medeniyet hayalimiz var. Geleceğin güçlü Türkiye’siyle ilgili hedeflerimiz var. Biz bütün sorunların sadece maddi anlamda çözülerek insanların mutlu olacağına inanmıyoruz. Biz öncelikle insanlarımızın manevi ve duygusal ihtiyaçlarını önemsiyoruz. Engelli kardeşlerimizin de günlük yaşamlarında zaman zaman zorluklar yaşadığının bilincindeyiz. Bu konuda empati yapıyoruz. Türkiye genelinde 2002 yılında kamuda ve özel sektörde engelli çalışan sayısı 45 bin 600 iken, 2014 Ağustosunda bu sayı 91 bin 302’ye yükselmiştir. Özel eğitimde ülkemizin geldiği nokta bellidir. 2002 yılında 262 bin kişi engelli maaşı alırken 2014 yılı itibariyle 600 bin kişi engelli maaşı almaktadır” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR, ENGELLİ HİZMET BİRİMİNİ KURUYOR
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde Engelli Hizmet Birimi oluşturacaklarını belirten Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde engelli hizmet birimini kuruyoruz. Önümüzdeki dönemde engelli kardeşlerimizi evlerinde ziyaret edeceğiz. Bu vesileyle onların sağlık hizmetleri ve temel ihtiyaçlarıyla daha yakından ilgileneceğiz. Büyükşehir belediyesinin yeni aldığı tüm otobüsler engelli kardeşlerimize erişimine uygun olanlardan tercih edildi. Bu bizim temel ön şartımız. Mesire alanlarında engellilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yaptık. Yine engelli kardeşlerimize tekerlekli akülü araba dağıtıyoruz. Özel eğitim kurumlarına her türlü desteği veriyoruz. Büyükşehir Belediyespor Engelli Basketbol Takımımız var. Basketbol takımımız engelli kardeşlerimizin neler başarabildiğinin en güzel kanıtıdır. Huzurlarınızda kendilerini tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi oldu, merkezde iki tane belediye var. Balıkesir, büyükşehir belediyesi olmasıyla imkânları arttı. Engelli kardeşlerimize büyükşehir belediyesinin ve diğer belediyelerin gücüyle hizmet etmeye devam ediyoruz”.
2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle engellilerin pozitif ayrımcılığın anayasaya dahil edildiğine dikkat çeken Başkan Uğur, “2010 yılında yaptığımız anayasa değişikliğiyle engellilere, gazilere, çocuklara pozitif ayrımcılığı anayasanın içine kattık. Bu çalışmalar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla oldu. İnşallah bütün hızıyla devam edecek. Bütün engelli vatandaşlarımıza sahip çıkacağız. İstikrar olursa ülkemizde güzel şeyler oluyor. Ekonomik istikrar olmazsa, siyasi istikrar olmazsa, bu işler olmuyor. Nasip olursa 7 Haziran’da sandığa gidiyoruz, oy kullanacağız. Ben size şunu tavsiye ediyorum: güvenden, istikrardan yana oy kullanın. 13 yıldır ülkemizde istikrarlı bir yapı var. Bütün gazilerimizi, engellilerimizi, kadınlarımıza bütün desteği veriyoruz. İstihdamda engellilerimize öncelik sağlıyoruz. Özel yasalar çıkartıyoruz. 7 Haziran’da yapılacak seçimler önemlidir. Geleceğimiz için, kadınlar için, çocuklar için Türkiye’nin geleceği için “İstikrara oy istiyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Uğur konuşmasından sonra etkinliğe katılan engelli vatandaşların masalarını tek tek gezdi. Program sonunda Engelli Mehteran takımının yaptığı gösteri büyük alkış alırken, Türk Halk Müziği sanatçısı Pınar Dilşeker de konser vererek davetlileri coşturdu.