Konya Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı (KONEV) tarafından düzenlenen 2. Başkent Buluşmaları çok sayıda Konyalıyı bir araya getirdi. KONEV Başkanı Hakkı Teke, “KONEV’in amacı hemşehriler arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirmektir” dedi.
KONEV tarafından düzenlenen 2. Başkent Buluşmaları Büyükhanlı Park Otel’de yapılan kahvaltıyla gerçekleştirildi. Buluşmaya devlet kademelerinde ve özel şirketlerde çalışan çok sayıda Konyalı bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KONEV Başkanı ve Merkez Valisi Hakkı Teke, Ankara buluşmalarını her yıl düzenli olarak yapmak istediklerini belirterek, “KONEV’in amacı hemşehriler arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirmektir. Bugüne kadar bunu önemli şekilde başardık. Konya girişinde KONEV hatıra ormanı yapmayı planlıyoruz. Öncelikli olarak Ankara’da okuyan ve başarılı öğrencilerimize maddi destek sağlıyoruz. Ayda 70-80 civarında öğrenciye 200 lira burs veriyoruz” dedi.
Eski Devlet, İskan ve Bayındırlık Bakanı Mehmet Keçeciler ise, konuşmasında Konya’nın en düzenli şehirlerden biri olduğunu anlattı. Keçeciler, lobicilik faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kongresinin Türkiye Cumhuriyeti devletine uyguladığı F-16 uçak ve Skorsky helikopter ambargosundan bahsetti.
Uygulanan ambargo nedeniyle adı geçen uçak ve helikopterleri alamadıklarını ifade eden Keçeciler, “Turgut Bey ABD Başkanı Reagan’a ilk Amerika seyahatinde Türkiye’ye döndüğünde nasıl Türk-Amerikan dostluğundan bahsedebileceğini sormuş. Reagan ABD kongresinin uyguladığı silah ambargosuna kendisinin gücünün yetmediğini söylemiş ve lobi yapın demiş. Bizde o zamanlarda TIME dergisine 30-40 sayfalık yazılar gönderiyoruz. Onu lobicilik sanıyorduk. Reagan Yahudi lobisine gidip anlaşmamızı söylemiş. Turgut gelip ‘Ben İsrail’i tanıyacağım. Sen muhafazakar olarak iki başlılık yaratırsan başımız derde girer’ dedi. Ben de ‘Ne zaman size karşı çıktım efendim’ dedim. İsrail’e büyükelçiye gönderdik, F-16 ve Kobra Skorsky helikopterler derhal verildi, Ermenilerin karar tasarısı vardı 2’ye karşı reddettiler, kongredeki ambargoyu kaldırdılar” diye konuştu.
Keçeciler, daha sonra anlattığı lobicilik hatırası sonrası, AK Parti’li olmadığını ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun desteklenmesinde Konya’nın sayısız menfaatleri olduğunu söyledi.