Tekirdağ’da, reşit olmadan kaçarak ya da ailelerinin izniyle evlenip, küçük yaşta anne olan Roman kadınlar, yasa gereği haklarında dava açılan eşlerinin cezaevlerine girmesiyle, zor günler geçiriyor.
Küçük yaşta evlenerek çocuk sahibi olan Roman kadınlar, erken evliliğin önlenmesine yönelik çıkartılan yasayla eşlerinden ayrı çocuklarıyla geçim mücadelesi veriyor. Roman mahallesinde küçük yaşta evlendikten sonra eşleri hapse giren onlarca kadın bulunuyor. Eşleri hapse giren kadınlar çocuklarıyla baba ocağına geri dönerek veya yalnız yaşayarak eşlerinin hapisten çıkmasını hasretle bekliyor.
Aralarında 14 yaşında evlendikten sonra 3 çocuğuyla eşinin hapse girmesinin ardından ortada kalanlar bile bulunurken, hepsinin tek dileği yasanın düzenlenmesi, evlendikten yıllar sonra gelen cezaların kaldırılması ile eşlerine kavuşmak.
14 YAŞINDA EVLENDİ, 8 SENE SONRA EŞİ 7 YIL HAPİS CEZASI ALDI
Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’ya bağlı Aydoğdu Mahallesi’nde yaşayan 22 yaşındaki 2 çocuk annesi Müzeyyen Pova, 14 yaşında evlenmesinin ardından 8 yıl sonra erken evliliğin önüne geçmek amacıyla çıkartılan yasayla eşinin 7 yıl hapse mahkum edildiğini söyledi.
Eşiyle severek evlendiklerini belirten Müzeyyen Pova, kocasının hapse atılması ile mağdur durumda kaldığını ifade ederek, "Evlendiğimizde ben 14 yaşındaydım, eşim 17 yaşındaydı. Eşimi küçük yaşta evlilikten ceza evine attılar. Ben ne yaparım? Çocuklarıma verecek 1 lira param yok. Ziyan sefil oldum. Kötü yollara mı düşelim. 8 yıl sonra ceza verdiler. Eşimle severek evlendik. 7 yıl ceza verdiler eşime. Ben iki çocukla ne yaparım? Bir çocuğum zaten dünyaya 6 aylık geldi. Devamlı hastanelere götürüyorum. Gözlerinden rahatsız. Ameliyat oldu. Psikolojik tedavi de görüyor. Çocuğumun kaç tane oldu tedavilerini aksatıyorum. Hastaneye götüremiyorum. 8 yaşındaki oğluma sünnet düğünü yaparken eşimi ceza evine aldılar. Evimin ışığı söndü benim. Ben kötü yola mı düşeyim? Çocuklarım ortada mı kalsın? Benim eşim kime ne yapmış ki. Eşimden çok mutluyum. Daha eşimden bir kötü söz bile duymadım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Para falan istemiyorum, yardım istemiyorum. Eşimi istiyorum. Eşimle erken yaşta evlendik diye eşimi ceza evine attılar. 7 sene nedir? Benim ışığım söndü. Ben 7 sene ne yaparım. Çocuğuma sünnet düğünü yapacaktım eşimi aldılar. Biz evlendik. Evlendiğimiz an niye o ceza gelmedi de şimdi 8 seneden sonra geldi. 8 yaşında oğlum olmuş, 3 yaşında bir tane daha var. O zaman niye evlendiğimizde atmadılar? Cahillikte çocuğum yokken bekleyeyim eşimi. Erken yaşta evlenmiş olabiliriz ama bu ceza bizi yıktı. Bizde adet geleneği romanlar küçük yaşta evleniyor. Zaten burada 20 yaşında evlendiğinde bize evde kaldın diyorlar. Bizim geleneğimiz bu yani" dedi.
14 YAŞINDA EVLENDİ, 3 ÇOCUĞU OLDU, EŞİ 10 YIL 6 AY HAPSE MAHKUM EDİLDİ
14 yaşında evlendikten sonra eşinin 10 yıl 6 ay hapis cezası almasıyla 3 çocuğuyla kalan Gizem Yıldırım kocasının içeriden çıkmasını beklediğini belirterek, "Ben 14 yaşında eşimle evlendim. Eşim yeni askerden gelmişti. 14 yaşında evlendik. 3 tane çocuğumuz var, 7 senelik evliyiz. 3 tane çocuk olduktan sonra benim eşimi içeri attılar. Çocuklarımla çok mağdur durumdayım. Eşim 10 sene 6 ay ceza aldı erken yaşta evlilikten dolayı. 6 sene sonra ceza geldi. 3 tane çocuğumla kaldım çok mağdur durumdayım. Eşimi aldılar boşu boşuna ceza verdiler ona. Kocamın içeriden çıkmasını istiyorum. Ben ne para ne de pul istiyorum. Yeter ki çocuklarımla benim başımızda olsun. Bakanım yok" ifadelerini kullandı.
15 yaşında evlendikten sonra 2 çocuk sahibi olan Cankız Erol ise eşinin 5 yıl 6 ay ceza aldığını belirterek, "15 yaşında evlendim. Eşim 17 yaşındaydı. Çocuğum 6 yaşında kızım 7 aylık daha benim. Ben de kiracıyım ben de mağdurum. Eşimin çıkmasını istiyorum. Kaynanamın yanında kalıyorum. Maddi durumumuz yok bizim. Ben eşimi istiyorum sadece. 6 senelik evliyim. 6 seneden sonra ceza geldi bize. Eşim yakalandı. 5 sene 6 ay ceza geldi" diye konuştu.
EVLENDİKLERİNDE 14 YAŞINDAYDI 5 YIL SONRA EŞİNE 5 YIL CEZA VERİLDİ
Evlendiklerinde eşinin ve kendisinin de 14 yaşında olduğunu belirten İlknur Karatepe, eşinin 5 yıl sonra 5 sene ceza almasıyla 2 çocuğuyla ortada kaldıklarını ifade ederek, "Evlendiğimizde eşim 14 yaşındaydı, ben de 14 yaşındaydım. Kızım 5 yaşında oldu, 1 yaşında çocuğum oldu. 5 sene sonra ceza geldi kocama. Biz buna kanaat gelmiyoruz. Ben aylığını istemiyorum. Hiç bir şeyini istemiyorum. Ben kocamın serbest kalmasını istiyorum. Benim kocam başımızdayken bizi hiçbir şeye muhtaç etmiyordu. Kaynanamın maddi durumu yok. Annemin maddi durumu yok. Bizi per perişan bıraktı. Yuvamızı bırakıp gitti bizi. 5 sene sonra ceza geldi. 5 sene ceza aldı" dedi.
"SEVDİYSEK SUÇ MU İŞLEDİK"
Seslerini duyurarak yasanın düzenlenmesi için yardım bekleyen kadınlar eşleriyle severek evlendiklerini belirterek, "Sevdiysek suç mu işledik? Biz zaten eşlerimizi sevmesek buraya çıkar mıyız? Çocuklarımızla böyle perişan mı kalalım. Kötü yola mı düşelim. Onlarca kadın Aydoğdu Mahallesi’nde mağdur kaldı. Bizim halimiz böyle ne olur" ifadelerini kullandılar.