RİZE (AA) - Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu toplantısı, Konsey Başkanı İmdat Sütlüoğlu başkanlığında yapıldı. 

Rize Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen toplantıya, Sütlüoğlu'nun yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, yönetim kurulu üyeleri Resul Okumuş, Nevzat Paliç, Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Erdal Saral, Dilaver Demir ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk katıldı.

Sütlüoğlu, burada yaptığı açıklamada, ÇAYKUR olarak dönüm başına yaş çay alım kotasını ilk kez 450 kiloya yükselttiklerini belirtti.

Kapasite artışına giderek üreticinin mağdur olmamasını amaçladıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Çay üreticimizin çiftçi gibi davranmayıp 2-3 günde çay toplaması ve söylediklerimizi dikkate almamaları çay sektöründeki sıkıntının temel kaynağını oluşturmaktadır. Çay sektörüne getirmiş olduğumuz randevulu sistem sayesinde çay üreticisinin aile düzeni bozulmamış oluyor. Randevulu sistemin ana kriterlerinden biride aile düzenini korumaktı. Gurbetçi vatandaşlarımızın randevulu sistemi tam olarak uygulaması çaya olan değeri artırır" dedi.

Erdoğan ise yaş çayda peşin alım fiyatlarının çok düşük seviyelerde olmadığını ifade ederek, "Bu yıl çay üreticisinin, tarlaya geç girmesine rağmen özel sektörde atıl olan fabrikalar dahi bu süreçte devreye girmiş bulunmaktadır. Bazı özel sektör çay firmaları dışında yaş çayda peşin alım fiyatları çok düşük seviyelerde olmamıştır. Böylece yaş çayda fiyat istikrarı korunmuştur" diye konuştu.