Muş İl Müftülüğü tarafından Lale Camisi'nde 15 müezzine, makam ve nota eğitimi veriliyor. Müezzinler, kurs bitiminde sabah ezanını 'Saba', öğle ezanını 'Uşak', ikindi ezanını 'Rast', akşam ezanını 'Segah' ve yatsı namazını 'Hicaz' makamında okuyacaklar.
İl Müftülüğü tarafından Lale Camisi'nin alt katında oluşturulan sınıflarda müezzinler, ezanı makam ve notaya uygun olarak öğrenmeye başladılar. Kursiyerlere ayrıca ilahi okumaları için de nota ve makamlar hakkında eğitim veriliyor. Ezan sesinin makamında okunmasıyla kalplere bir nakış gibi işleneceğine işaret eden Hasköy ilçesindeki Kazımiye Kuran Kursu öğreticisi Feyat Yıldırak, amaçlarının ezanın güzel şekilde okunmasını sağlamak olduğunu bildirdi. Müezzinlere haftada 4 gün ders verdiğini anımsatan öğretici Feyat Yıldırak, "Ben ezanların makamlara göre okunması eğitimini İstanbul'da aldım. Bu eğitim, bölgemiz için çok büyük bir ihtiyaç. Ezan İslam'ın şiarı, görünen yüzü ve çağrısıdır. Bu çağrının en güzel şekilde icra edilmesi gerekir. Güneşin insanoğlu üzerindeki etkisi düşünülerek ezan makamları belirlenmiştir. Sabah ezanı 'Saba', öğle ezanı 'Uşak', ikindi ezanı 'Rast', akşam ezanı 'Segah' ve yatsı ezanı da 'Hicaz' makamında icra edilir. Ezanların giriş, meyan ve karar bölümleri vardır, bu bölümler uyumlu bir şekilde icra edilmelidir" diye konuştu.
Kursa katılanlardan Hacı Salih Cami müezzini Mahsun Aras ise nota ve makam eğitimi aldıktan sonra ezanı daha doğru olarak okuyacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI