Atlantik Konseyi'nin 27-28 Nisan’da İstanbul’da  yapılacak zirvesinde, Suriye’den Afrika’ya, Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e birçok  bölgedeki gelişmeler ile ekonomi, ulusal güvenlik, enerji, ticaret ve mülteci  krizi gibi dünya ajandasının önemli konuları masaya yatırılacak.  Dünyada ekonomi, enerji, yatırım ve dış politika alanlarındaki önemli  isimleri 8. kez Türkiye’de ağırlayacak Atlantik Konseyi, bu sene İstanbul Zirvesi  adı altında toplanarak Gündem belirlemeye hazırlanıyor.

İki gün sürecek Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi, enerji, ekonomi ve  güvenlik konularındaki düşünce ve eylemleri tetiklemek ile artan zorluklar  karşısında fırsatlar aramak üzere dünya ve bölgenin önde gelen iş ve devlet  adamlarını bir araya getiriyor.  “Çalkantılı Bölgede Transatlantik Uzlaşmayı Güçlendirmek” temasının  belirlendiği zirvede 45 ülkeden temsilcilerin katılımıyla açık oturumlar,  yuvarlak masa toplantıları, özel oturumlar düzenlenecek. Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan  Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Enerji  Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed Salih  Al Sada, eski İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio, eski ABD başkanlarından  George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile Barack Obama’nın  Ulusal Güvenlik Danışmanı General James Jones katılacak.

 Belarus, İsrail, Kenya, Kosova, Makedonya, Romanya ve Birleşik Arap  Emirlikleri’nden çok sayıda bakan ve bürokrat ile dünyadan ve bölgeden üst düzey  yöneticiler de zirvede hazır bulunacak.Transatlantik yaklaşımı sahiplendiği ve çözüm üretmeye odaklandığı  belirtilen zirvede, mülteci sorunu, Suriye’deki savaş, Türkiye’nin ABD ve Avrupa  Birliği (AB) ile ilişkileri, Doğu Akdeniz’de ekonomik ve siyasi sorunlara dair  çözümler, Afrika’daki enerji altyapısı yatırım fırsatları ve enerji finansmanında  özel-kamu iş birliği modelleri gibi pek çok konu ele alınacak. Zirvede, Türkiye’nin Batı ile ilişkilerini konu alan iki oturum  düzenlenecek. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm ABD’li şirketleri bir araya  getiren bir toplantının da yapılacağı zirvede, yatırımcılar ile Başbakan  Yardımcısı Şimşek basına kapalı toplantı yapacak.

ATLANTİK KONSEYİ NEDİR?

 Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan konsey, son yedi  senedir İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde  devlet ve hükümet başkanlarını, bakanları, iş dünyasının önde gelen isimlerini,  kanaat önderlerini ve sektör uzmanlarını buluşturarak enerji, ekonomi ve politika  alanında, bölgesel ve küresel sorunları tartışmak üzere üst düzey platform  sağlıyor. Washington ve New York’ta her yıl düzenli galalarla ekonomi dünyasını  ve üst düzey hükümet yetkililerini bir araya getiren konsey, uluslararası arenada  oldukça saygın ve etkin bir kuruluş olarak biliniyor.  Atlantik Konseyi bünyesinde Adrienne Arsht Latin Amerika Merkezi,  Afrika Merkezi, Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi, Refik Hariri  Ortadoğu Merkezi, Dinu Patriciu Avrasya Merkezi, Güney Asya Merkezi, Küresel  Enerji Merkezi, Küresel İş ve Ekonomi Merkezi, Milenyum Liderlik Programı ve  Transatlantik İlişkiler Programı gibi araştırma birimlerini barındırıyor.

 Kaynak:Milliyet