Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, tamamını çocukların organize ettiği Kutlu Doğum ve Çocuk programına katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı himayesinde Kocatepe Kültür Merkezinde düzenlenen programa eşi Hatice Görmez ile birlikte katılan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, programa katılmaktan duyduğu heyecanı dile getirerek, çocuklara böyle bir program düzenledikleri için teşekkür etti. Çocukların, savaş ve şiddet hareketlerinin en büyük mağduru ve mazlumu olduklarını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Hz. Peygamber dünyaya, çocuk hakları bildirgesi diyebileceğimiz ilkeler, prensipler getirdi. Ancak, bugün çocuklar savaş ve şiddet hareketlerinin en büyük mağduru ve mazlumudur. Dünyada açlığa, eğitimsizliğe ve ölüme terk edilen çocukların hesabını Allah’a zor veririz" dedi.
“ALLAH’IN ÇOCUKLARIN YÜREĞİNE YERLEŞTİRDİĞİ MERHAMETE BUGÜN TÜM İNSANLIĞIN İHTİYACI VAR”
Allah’ın çocukların yüreğine yerleştirdiği merhamete bugün tüm insanlığın ihtiyacı olduğuna değinen Başkan Görmez, şöyle konuştu;
"Bugün çocuk konusunu ele alarak, Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Avrasya’ya kadar dünyanın muhtelif yerlerinde çocukların içine düştüğü durumu ele alarak bir araştırma yaptığınızda insanlığın merhametinin azaldığını görürsünüz. İnsanlık merhamet kaybına uğruyor. Bugün insanlığın çocukların yüreğine Rabbimizin yerleştirdiği merhamete ihtiyacı var. Yeryüzünde inşa etmek zorunda olduğumuz merhameti öğrenmek istiyorsa insanlık, onu ancak çocukların kalbinde, yüreğinde, hayatında görebilir, öğrenebilir.”
“BUGÜN İNSANLIĞIN CİDDİ BİR MERHAMET SÖZLEŞMESİNE İHTİYACI VAR”
İnsanlığın ciddi bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı olduğunu anlatan Prof.Dr. Görmez, şunları kaydetti:
“Bugün insanlığın o insanlığı yeniden keşfetmeye ihtiyacı var. Sevgi kelimesi elbette güzeldir ancak merhamet kelimesiyle mukayese edilemez. Merhamet kelimesi ahlakı, adaleti, sevgiyi de içine alan yüksek bir kavramdır. Onun için Allah, Peygamberimiz için en güzel kelime olan bu kelimeyi seçmiştir. ‘Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik’ buyurmuştur. Böyle olduğu için Rabbimiz bize çok merhametli olan kerim bir Peygamber gönderdi.O peygamber önce babasını sonra annesini kaybetmiş, bir çocuğun dünyada karşılaşacağı en büyük zorlukları yaşayarak peygamberlik yolunda ilerledi. Baba olunca Hz. Fatma hariç bütün çocuklarının acısını yaşamıştır. İnsanların yaşayacağı bütün acı tecrübeleri yaşayan bir peygamber gönderdi Allah. Bu bir tesadüf değildir."
“BİZ BÜYÜKLER, AFRİKA VE DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDE AÇLIĞA, EĞİTİMSİZLİĞE, ÖLÜME MAHKUM EDİLEN ÇOCUKLARIN HESABINI ALLAH’A ZOR VERİRİZ”
Çocuk haklarına değinen Görmez, şunları söyledi: "Peygamberlik gelmeden önce ve peygamberlikle birlikte yeryüzünde ‘Çocuk Hakları Bildirgesi’ diyebileceğimiz bütün metinlere kaynaklık yapacak çok önemli ilkeler, prensipler getirdi yeryüzüne. Biz büyükler bugün, Afrika ve dünyanın farklı yerlerinde açlığa, eğitimsizliğe, ölüme mahkum edilen çocukların hesabını Allah’a zor veririz. Eğer yeryüzünün kıyameti bir büyük günahtan dolayı kopacak olsa, yeryüzünde insanların çocuk haklarına riayet etmediği, çocukları himaye etmediği için çocuklara karşı ve merhametsiz olduğu için olur bu kıyamet. Bugün bütün savaşlar ve şiddet hareketlerinde en büyük mağdur ve mazlum gözümüzün nuru, kalbimizim süruru çocuklardır.En büyük zulmü onlar görüyor.”
“ÇOCUKLAR, ALLAH’IN YERYÜZÜNDE BÜYÜKLERE EN BÜYÜK EMANETİDİR”
Kutlu Doğum haftalarının zaman zaman yanlış algılandığını kaydeden Prof. Dr. Görmez, şu ifadeleri kullandı:
"Peygamberimiz sadece gül peygamberi, sevgi peygamberi değil, aynı zamanda adalet ve özgürlük peygamberidir. Yeryüzüne hakkı, hakikati, adaleti getiren, zulmü ve kötülüğü ortadan kaldıran bir peygamberdir. Çocuklara onu anlatırken bu yönlerini anlatmalıyız.Onun bütün çocuklarla arkadaş muamelesi içinde olduğunu her büyük bilmelidir. Çocuklarla ilgili efendimizin en büyük sünneti, çocukları arkadaş gibi görerek muamele etmesidir. Bir çocuklar konuşurken ayakta, tepeden çocuğa bakarak konuştuğunu kimse gösteremez. Bir çocukla ne zaman konuşsa eğilip onun boyuna inerek yüz yüze göz göze gelerek onunla konuşmuştur. Çocuk Allah’ın yeryüzünde büyüklere en büyük emanetidir."
“ÜLKEMİZDEKİ, DÜNYADAKİ VE İSLAM COĞRAFYASINDA ZORLUK İÇİNDE OLAN TÜM ÇOCUKLARIN GÖZLERİNDEN ÖPÜYORUM”
Geleceği görmek için gözün nura ihtiyacı olduğunu anlatan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göz nuru olan çocukları korumamız, muhafaza etmemiz, onlara en güzel eğitimi ve terbiyeyi vermemiz gerekir. Sadece okula emanet edip testlerle uğraşmasını değil, aynı zamanda onların o güzel yüreklerinde zaten var olan yaratıcı kudrete karşı sevgiyi saygıyı, efendimizi onlara iyi anlatmalıyız. Bir tek iyi insan bazen bir toplumu bütün kötülüklerden koruyabilir.Çocuklarımızı korumaz onları muhafaza etmezsek toplum olarak geleceğimizi göremeyiz. Yeryüzünde hiçbir çocuğun zulme uğramadığı, istismar edilmediği bir dünyayı birlikte inşa etmeyi Allah bize nasip etsin. Bütün çocukları ve onların şahsında ülkemizin ve dünyamızın İslam coğrafyasında zorluk içinde olan çocukların gözlerinden öpüyorum. Onları rabbime emanet ediyorum. Yeryüzünde hiçbir çocuğun hiçbir kötülüğe maruz kalmadığı bir dünyayı inşa etmeyi Allah bize nasip etsin.”
Programda çocukların yazıp oynadığı Hz. Peygamberin Hayatı adlı tiyatronun ardından çocuklar Başkan Görmez’e çiçek hediye etti. Başkan Görmez de çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.