SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (GSDF) Atlı Kızak ve Geleneksel Kızak Asbaşkanı Günal Genç, tarihte yaşananları konu alan dizilerin ata sporlarına ilgiyi artırdığını belirtti.

Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının geleneksel sporları yaşatmak, geçmişin güzelliklerini geleceğe taşımak olduğunu söyledi.

Atalarının asırlar önce yaptığı faaliyetleri yeniden canlandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Genç, bu kapsamda tüm talepleri yerine getirerek, Anadolu'nun her köşesinde geleneksel spor dallarıyla ilgili yarışmalar düzenlediklerini ifade etti.

Federasyon bünyesinde atlı okçuluk, atlı kızak, geleneksel kızak, cirit, rahvan binicilik ve güreş gibi dalların olduğunu anlatan Genç, "Bin yıllık geçmişe dayanan sporlarımız var. Atalarımızın sporunu geleceğe taşıyoruz. Gençlerimizi de bu sporlara yönlendirmeye, kahve ve internet köşelerinden bu yöne kaydırmaya çalışıyoruz. Bizlere en çok mutluluk veren de bu." diye konuştu.

Ata sporlarını Türk dünyasında da yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren Genç, Kırgızistan'da geçen yıl eski Türk sporlarının yer aldığı şampiyona düzenlediklerini ifade etti. Genç, gelecek sene aynı şampiyonayı İstanbul'da düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Günal Genç, federasyon olarak 5 bine yakın lisanslı sporcularının bulunduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını vurguladı.

- Osmanlı dizileri geleneksel sporlara olan ilgiyi arttırıyor

TRT 1 ekranlarında üç sezondur yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" ve diğer tarihi dizilerin, geleneksel sporlara katkı sağladığını belirten Genç, "Geçmişimizi, ata sporlarımızı gösteriyorlar. İnsanlarımız, çocuklarımız izliyor. Bu diziler bize de zevk ve şevk veriyor." ifadelerini kullandı.

Genç, "8 yaşında çocuklarımız okçuluk yapıyor. Büyük bir özenti var okçuluğa. Yetişkinler ise yer okçuluğu ve atlı okçuluğa başladı. Atlı okçuluk biraz daha ruhumuzu yansıtıyor." dedi.

Ata sporlarına ilginin artmasından son derece memnun olduklarını dile getiren Genç, yeni dönemde atlı okçulukla ilgili organizasyonlara ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.