Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş ile Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, Türk ihracatçısının Irak’ta yaşadığı sorunların çözümü için Irak Tarım Bakanı Izz Al-Din Al-Dola’dan söz aldı.
AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, AKİB Koordinatör Başkanı ve Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin, sektörlerinin Irak’a ihracatta yaşadığı sorunları çözebilmek için Irak’a giderek, Tarım Bakanı Izz Al-Din Al-Dola’yı ziyaret etti. Irak’ın başkenti Bağdat’ta 12 Şubat 2015 tarihinde Irak Tarım Bakanı Al-Dola ile görüşen heyet, yurda ihracatçılar için sevindirici haberlerle döndü. Yapılan görüşmede Irak’a ihracatında sıkıntı yaşanan gübre ve mamulleri için sorunun önümüzdeki üç ay içerisinde tamamen ortadan kalkacağının sözü alındı.
Irak’a ihracatında sıkıntı yaşanan bir diğer ürün olan yumurta ile ilgili sorunların da aktarıldığı Tarım Bakanı, diğer ülkelerin Irak’a gönderdiği yumurtalarda 45 gün sınırı bulunurken, Türkiye’den giden yumurtalardaki 20 gün sınırının diğer ülkelerle aynı süreye çekilmesi için ilgili bürokratlarına görüşme esnasında talimat vererek, sorunun en kısa sürede çözüleceğini belirtti. AKİB Heyeti, Irak’ta Ukrayna yumurtalarının Türk yumurtası olarak satılması sorununu da dile getirirken, Bakan bürokratlarına görüşme sırasında Türk yumurtalarına TR etiketi konulması talimatını verdi. Ziyarette, Irak’a ihracatında kota sorunu yaşanan tavuk eti ihracatı konusu da Irak Tarım Bakanı’na iletilerek, bu sorunun da en kısa sürede çözüleceğinin sözü alındı.
Ziyarette elde ettikleri çözümlere ilişkin açıklama yapan AKİB Koordinatör Başkanı Ateş, “İhracatçıların sorunlarının çözümü konusunda çok başarılı geçen Irak Tarım Bakanı ziyaretinin olumlu sonuçlarını en kısa sürede uygulamada göreceğimizi umuyorum” dedi.
Alican Yamanyılmaz ise “Irak yumurta ve tavuk eti ihracatımızda çok önemli bir Pazar. Bu sorunları yerinde gidip çözmesek ihracatçımız çok mağdur olacaktı” ifadelerini kullandı.