Okullarda kuru üzümün dağıtılması kararının ardından Malatyalı kayısı üreticilerinin, üzümün yanında kayısının da dağıtılması yönündeki talepleri sürüyor.
Malatya Kayısı ve Kuruyemişçiler Dernek Başkanı Duran Kocaman, düzenlediği basın toplantısında, birçok ürüne destek verildiğini ancak kayısıya beklenilen desteğin bir türlü verilmediğini savundu. Kayısının ülkede tarım ürünleri arasında ihracat rakamlarına göre hatırı sayılır bir seviyede olduğunu ifade eden Kocaman, “Son dönemlerde Malatya’nın çevre illerinden de kayısı üretiminin artması kayısı piyasasını etkilemiş ve satışlar maliyetinin altında seyretmiştir” dedi.
Hükümetin belirli dönemlerde bazı ürünlerin üretimini arttırmak ve piyasasını canlı tutmak için ekonomik destek programlarını uygulandıklarına şahit olduklarını ifade eden Kocan, “Daha geçen hafta Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, destek olsun diye okullarda kuru üzüm dağıtılacağını Manisa’da açıkladı. Yine fındık için yapılanlar hepimizin malumu. Aynı desteği bir çok ürüne ve bir çok alanda uygulandığını gördük. Nedense bugüne kadar kayısı için bir tek destek görmedik” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda sağlıklı nesiller yetişmesi adına okul kantinlerinde beslenme bozukluğu oluşturacak ürünlerin satışına sınırlama getirdiğini hatırlatan Kocaman, aynı şekilde çocukların gelişimini etkileyecek bazı ürünlerinde devlet desteği ile ücretsiz dağıtıldığını söyledi.
Kayısının insan sağlığına olan faydalarının herkesçe bilindiğini dile getiren Kocaman, “Okullarda kuru kayısı dağıtılması sektörümüzü toparlar. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan 50 bin üreticinin ve ailenin yüzünün gülebilmesi için Hükümetimizden hayırlı ve müjdeli haberler bekliyoruz. Kayısı tüketim kampanyasının bir an önce başlatılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.