Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - HDP Grup Başkan Vekili ve İmralı heyeti üyesi İdris Baluken, HDP ve hükümet tarafından 'Çözüm süreci' ile ilgili yapılan ortak açıklamanın niyet beyanı olduğunu söyledi. Baluken, Abdullah Öcalan'ın bugüne kadar yapılmış bütün çağrıları aşan ve kongre toplanması ile ilgili bağlayıcı olan onama çağrısını, kurulacak komisyonun huzurunda kendisinin yapacağını bildirdi.
HDP Grup Başkan vekili ve İmralı heyeti üyesi İdris Baluken, 'Çözüm süreci' konusunda hükümet ile yaptıkları ortak açıklama ve çağrıyı muhabirine değerlendirdi. Baluken, asıl büyük ve onama anlamına gelen çağrının İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan tarafından yapılacağını anlattı. HDP'li Baluken, ortak açıklamanın çağrının birinci aşaması ve niyet beyanı olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"İkinci aşama; onama aşaması olarak değerlendiriyor sayın Öcalan. O onama aşaması içinde mecliste kurulması gereken bir komisyonun, sivil toplum temsiliyetlerinin ve uzman hukukçuların olduğu bir toplantıda onama çağrısını yapacağını söylüyor. Orada yapacağı çağrının bugüne kadar yapılmış tüm çağrıları aşacağını ve kongre ile ilgili artık direk olarak bağlayıcı olan yanlarını ifade ediyor."
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bu çağrının yapılması için niyet beyanı çağrısından sonra 10. maddelik temel başlıklarda bir uzlaşma ve mutabakatların olması gerektiğini de belirterek, şöyle konuştu:
"Mecliste komisyon kurulur, bu komisyonun katılacağı toplantıda sayın Öcalan bu çağrıyı kendisi yapacaktır. Meclisteki komisyon kurulması ile ilgili iki usul vardır. Yani bir siyasi partinin vereceği hakikatleri araştırma, yüzleşme ve Kürt meselesini çözme temelinde vermiş olduğu bir önergeyi genel kurulma indirir. Genel kurulda araştırma önergesi görüşülerek bir komisyon kurulabilir. İkinci ve doğru olan yöntem; bir kanun teklifi ile bu komisyonun kurulmasıdır. Bu konuda bizim daha önceden verdiğimiz kanun teklifleri var. Aradaki fark şu; genel kurula verdiğiniz önerge ile komisyon kurulması halinde siyasi partilerin üye sayısına göre komisyon kuruluyor. Dolayısıyla araştırma önergesi ile olursa AKP ağırlıklı bir komisyon olacaktır. Bu hem dengeli bir dağılım olmayacak, hem de bu kadar önemli meselenin çözümü ile ilgili kurulacak komisyon tamamen iktidar partisinin hakimiyetinde olan bir görüntü ortaya çıkar. Kanun teklifi ile komisyon kurulursa her siyasi partiden eşit temsiliyet olur. Biz bunu savunuyoruz." İdris Baluken, komisyonun ismi konusunda şu anda netlik olmadığını ancak, 'Hakikatleri Araştırma ve Yüzleşme Komisyonu' işlevini göreceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kürt meselesi ve son 30 yıllık çatışma ortamının geçmişe dair yüzleşmesi olmadan bu sorunun  sebepleri komisyon tarafından kabul edilmeden, helalleşme olmadan bu meselenin çözülmesi mümkün değil. Yöntem olarak çok ayrıntı tartışmadık ama ileriki toplantılarda çok daha ayrıntılı tartışırız onu. Komisyon adaya gider, sayın Öcalan'ı dinler. Ve sayın Öcalan orada onların önünde çağrıyı yapar. Komisyonun kurulup oraya gitmesi lazım. Onama çağrısının olması için bu şarttır."
Ortak açıklamadan sonra İmralı adasına gidiş tarihlerinin belli olmadığını vurgulayan HDP'li Baluken, şunları ekledi:
"Adaya gidersek; izleme heyeti ile gideceğiz. İzleme heyeti 14-16 kişiden oluşacaktır. Adaya yapacağımız ziyarette izleme heyetinden temsiliyet boyunda 4 veya 3 kişi gelir. Hepsinin gelmesi fiziki olarak mümkün değil. Süreç boyunca sadece oradaki tartışmaları izlemeyecek, sahadaki gelişmeleri de izleyeceklerdir. Adada temsiliyet boyutuyla bulunacaklar."
  FOTOĞRAFLI