BBC'de yer alan habere göre, 14 yaşından bu yana yasa dışı olarak ABD'de yaşayan Meksika kökenli Garcia de Rayos, Arizona eyaletinin Phoenix kentinde gözaltına alınmasının ardından sınır dışı edildi. 36 yaşındaki Garcia de Rayos'un eşi ve ABD'de doğan iki kızı ise ülkede kaldı.

Phoenix göçmen ofisinin önünde toplanan onlarca kişi "adalet" sloganları atarak Garcia de Rayos'u taşıyan aracın yolunu kesmek istedi. Emniyet yetkilileri 7 protestocunun gözaltına alındığını aktardı.

Henüz 14 yaşındayken ABD'ye gelerek ülkede yasa dışı yollarla yaşamaya başlayan Garcia de Rayos'un sahte belgelerle iş bulduğu öğrenildi.

2009'da suçunu kabul eden Garcia de Rayos 2013 yılında tutuklanmış, hakkında sınır dışı edilme kararı çıkmıştı. Ancak dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın çocuk yaşta ülkeye giren yasa dışı göçmenlere yönelik hoşgörü politikası kapsamında ülkede kalmaya devam etmişti.

Garcia de Rayos, çarşamba günü yıllık kontroller için göçmen ofisine gittiğinde gözaltına alındı.

Annesinin sınır dışı edilme kararının duyurulmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Garcia de Rayos'un 14 yaşındaki kızı Jaqueline, "Annemi bu durumda görmek, bunu kelimelerle ifade edemem. Hiç kimse annelerinin kendilerinden koparılırken, onun valizini toparlamanın acısını yaşamamalı." dedi.

Garcia de Rayos'un avukatı Ray A Ybarra Maldonado, "Göçmenlere karşı savaş başladı." ifadelerini kullandı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) Sözcüsü Yasmeen Pitts O'Keefe ise Garcia de Rayos'un ABD'de kalmak için hiçbir yasal dayanağı olmadığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta göreve geldikten sadece 5 gün sonra "yasa dışı göçmenleri önlemek" ve "sınır güvenliğini artırmak" amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir kararnameyi imzalamıştı.