Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından İngilizce olarak gerçekleştirilen Yuvarlak Masa Seminerlerinin bu ay ki konusu "Çocuk Kitaplarında Dini İçerik" oldu.

Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminerde, Din Eğitimi Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Fatih Turanalp, ülkemizdeki tarihi ve dini içerikli çocuk kitaplarının gelişimine değinerek, özellikle 2000’li yıllardan sonra dini içerikli çocuk kitaplarına talebin arttığını ve buna mukabil kitapların yayımında ciddi bir artış yaşandığını ifade etti.

Ailelerin okul dışında çocuklarının din eğitimi için söz konusu kitaplara yöneldiğini dile getiren Turanalp, yaşanan bu artışın kitapların niteliğini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Dini içerikli çocuk kitaplarında özellikle çocuk seviyesine uygun olmayan ve çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen örneklere çokça rastlanıyor. Metinlerde, ayet ve hadis çevirilerinde çocuk diline uygun olmayan ifadeler var. Çocuk kitabı resimlemelerinde de genellikle sembolik bir anlatım ya da peygamber ve sahabilerle ilgili çizimlerde bir kafa karışıklığı gözleniyor. İlahiyat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri işbirliği ile çocuk kitabı resimlemelerine, çocuk dünyasına uygun, yeni estetik yaklaşımlar getirilmesi gerekiyor” dedi.

Turanalp, bilişsel gelişime odaklı ve bilgi aktarımının yoğun olduğu günümüz dini içerikli çocuk kitaplarının, duyuşsal gelişimi önceleyen bir yaklaşım ve çocuk edebiyatının duyumsatıcı ve sezinletici etkileriyle, ayrıca kurgusal açıdan zengin hikâyelerle dini, hayatın doğal bir parçası olarak ele alarak çok daha iyi seviyelere taşınabileceğini sözlerine ekledi.