Endonezya-Türkiye İş Forumu’nda iş konseyi mutabakat zaptı imzalandı.
Endonezya-Türkiye İş Forumu’nda iş konseyi mutabakat zaptı imzalandı. Endonezya-Türkiye İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Endonezya Cumhuriyeti Ekonomi Koordinasyon Bakanı Dr. Sofyan A. Djalil, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADİN) Başkanı Suryo Bambang Sulisto’nun katılımları ile 1 Ağustos 2015 tarihinde Endonezya’nın başkenti Jakarta’da gerçekleşti. Foruma 400’ün üzerinde iş adamı katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkilerin potansiyeline yakışır sonuçlar sergilemediğini söyledi. Türkiye ve Endonezya’nın 2020 hedefleri arasında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefinin olduğunu belirten Zeybekci, iki ülkenin hedeflerine ulaşabilmesi için ticari ortaklıklarını ve yatırım faaliyetlerini arttırması gerektiğini söyledi. Endonezya’nın 2050 yılına kadar dünyanın ilk 5 ekonomisi arasına girme hedefinin olduğunu ve Türkiye ile benzer ekonomik dinamikler sergilediğini vurgulayan Zeybekci, ülke sınırlarının ekonomik güçler ile çizildiğini, günümüz iş dünyasında G20 üyesi olan Türkiye ve Endonezya’nın katma değeri yüksek mal ticareti yaparak, iki ülke arasındaki ticari dengelerin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Endonezya’nın Avrupa’ya açılmasında kilit kapı olarak önemli bir rol oynadığını belirten Zeybekci, Güneydoğu Asya Uluslararası Birliği (ASEAN)’nin oluşumuyla yeniden yapılanmaya çalışan Endonezya’nın ve AB ile Gümrük Birliği anlaşmasına sahip olan Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu söyledi. Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Jakarta arasında direk yolcu ve kargo seferlerinin olduğunu vurgulayan Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki lojistik zorlukların iyileştirildiğini söyledi. Deniz yolu taşımacılığının da iyileştirilmesi gerektiğini belirten Zeybekci, Endonezya ve Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme yolundaki ortak hedefleri için katma değeri yüksek işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.
Endonezya  Cumhuriyeti Ekonomi Koordinasyon Bakanı Dr. Sofyan A. Djalil,  Endonezya’nın 250 milyon nüfusu ile Güney Asya’nın en büyük ekonomik aktörü olarak Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar olduğunu söyledi. Hızla gelişmekte olan Endonezya’da enerji ve alt yapı projelerinde yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirten belirten Djalil, Endonezya’nın mevcut elektrik tüketimini karşılamak için her sene 10 milyon MW yatırım yapması gerektiğini söyledi. Endonezya’nın coğrafi konumu göz önüne alındığında jeotermal enerji sektöründe geri dönüşlerin hızlı, karlılık oranının yüksek olabileceğini vurgulayan Djalil, iki ülke arasında yatırımları teşvik etmek amacıyla  ‘Bölgesel Ortak Komisyonlar’ın oluşturulabileceğini söyledi. Endonezya’nın ortak komisyonlardan birini Çin Halk Cumhuriyeti ile oluşturduğunu söyleyen Djalil,  Türkiye ile de ortak komisyonların kurulmasına sıcak bakıldığını belirtti.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk iş dünyasının Asya’ya baktığında Endonezya’yı orta ve uzun vadeli verileri ile büyüleyici bir ekonomi olarak gördüğünü söyledi. İki ülke arasında daha güçlü ekonomik işbirliğinin olması için mesafenin yakınlaştırılması gerektiğini belirten Vardan, ekonomik ilişkilere imkan verecek hukuki alt yapının ve Türk ve Endonezyalı şirketlerin arasındaki diyalog mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşması’na ilaveten iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının önem taşıdığını belirten Vardan sözlerine şöyle devam etti: “İki G-20 ekonomisi olarak kapsayıcı ve adil bölgesel ticaret ve yatırım rejimlerinin savunucusu ve takipçisi olmamız gerekmektedir. Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) oluşumunun 7 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da düzenleyeceğimiz İş Foruma davet etmek istiyorum”.
Açılış konuşmalarının ardından, DEİK ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADİN) arasında ’Mutabakat Zaptı’ imzalandı.