Turkish Airlines Euroleague Top 16 Kızılyıldız-Galatasaray Liv Hospital maçı öncesi iki kulübün başkanı basın toplantısında bir araya gelerek, dostluk mesajı verdi.
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat, bugün Fair-play çerçevesi içinde bir karşılaşma olacağını belirterek, "Bugün Kızılyıldız değerli Başkanı ve Galatasaray Spor Kulübü Başkanı olarak ben, çok önemli tarihi bir görevi geçekleştirdik. Oyun devam edecek. Fanatizm kaybedecek, Fair-play ve tolerans kazanacak. Her iki başkan ortak bir cesaret ve makamlarımızın bize emrettiği sorumluluk örneğini gösteriyoruz. Kulüplerine, renklerine, tutkuyla, sevgiyle bağlı Kızılyıldızlı ve Galatasaraylı taraftarlarımızı Fair-play ve barış etrafında, dünya spor kamuoyu önünde birleştiriyoruz. Fair-play ruhunu yaşatmak için el ele, yan yana buradayız. Sayın Başkan Dr. Nebojsa Covic’e yazdığım mektupta işbirliği önerdim. Mektubuma, önerilerime sahip çıkarak siyasi engelleri aşmayı başarmıştır. Cesaret örneği teşkil eden çabalarından dolayı başkana özellikle saygı ve sevgilerimle teşekkür ediyorum" dedi.
"BARIŞ İNSANLIĞA EN ÇOK GEREKLİ OLAN BİR HALDİR"
Sporda düşmanlığın yerinin olmadığını söyleyen Başkan Yarsuvat, "Bu müsabakanın gerçekleşmesine ve gerginliğin aşılmasında bizzat devreye girerek Galatasaray Liv Hospital’in güvenli bir şekilde Belgrad’a Euroleague müsabakasını sağlayan Sırbistan Başkanı Sayın Alexander Vuçiç’e teşekkürlerimi sunarım. Barış insanlığa en çok gerekli olan bir haldir. Bugün bu barışın sağlanmasında yaptığı hizmetten dolayı Türkiye Belgrad Büyükelçisi Sayın Mehmet Kemal Bozay’a Galatasaraylılar adına özellikle minnet ve teşekkürlerimi ifade ediyorum. Spordaki zaferlerin en büyüğü oyunun ve rekabetin Fair-play ile devam etmesidir. Sporda ortak amaç Fair-play’in kitlelerce benimsenmesi ve kitlelerin tutkularıyla dengelenmesidir. Sporda insanlar arasında ayrımcılık, düşmanlık ve ırkçılığa yer yoktur. Spordaki zaferlerin en büyüğü oyunun ve rekabetin Fair-play ile devam etmesidir. Bugün spor uluslararası bir seyir ve eğlence endüstrisi olmuştur. Daha güzel seyir, daha çok eğlencedir. Daha güzel daha büyük sahalar, daha çok yetenektir. Bu anlamda da spor bir performans sanatıdır" şeklinde konuştu.
"MARKO IVKOVİÇ SADECE BİR TARAFTAR DEĞİL BİR SEMBOL DE OLMUŞTUR"
İstanbul’da yaşanan olaylar ve hayatını kaybeden Sırp taraftar Marko Ivkoviç hakkında da konuşan sarı-kırmızılı kulübün başkanı, "İstanbul’da hayatını kaybeden Marko Ivkoviç sadece bir taraftar değil bir sembol de olmuştur. Bizler de bu elim olay nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz. Bizi az da olsa teselli eden Marko’nun katilinin yakalanıp, hakim önüne çıkartılmasıdır. Ne gariptir ki bugün yargılaması başlamıştır. Adil bir yargılama olacağından hiç şüphemiz yoktur. Her iki kulübün Kızılyıldız ve Galatasaray’ın taraftarları basiretli, özgüvenli insanlar olduğu konusunda kuşkumuz yoktur. Bugün tüm taraftarlar sevgilerini coşturacaktır. Bu coşkunun kötü sonuçlar vermesine müsaade edilmemelidir. Sayın Başbakan Vicic gerekli güvenlik önemlerin aldığını Büyükelçimiz Sayın Mehmet Kemal Bozay’a ifade etmiştir. Bu ifadeler bizim için teminattır" ifadelerini kullandı.
NEBOJSA COVİC: "EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ TÜRKİYE’DE YAŞANAN OLAYIN BİR DAHA HİÇBİR YERDE TEKRARLANMAMASI"
Kızılyıldız Başkanı Nebojsa Covic, İstanbul’da yaşananların bir daha hiç bir yerde olmaması için çaba harcayacaklarını dile getirerek, "21 Kasım 2014’te de büyük bir görevimiz vardı, bugün de var. En önemli görevimiz Türkiye’de yaşanan olayın bir daha hiçbir yerde tekrarlanmaması. Marko Ivkovic’i hiçbir şey artık geri getiremez. O yüzden sesleniyorum ki buna benzer olaylardan uzak kalınsın. Şunu da söylemem gerekiyor ki iki halk arasında aynı duyguyu yaşıyoruz. Birbirimize benziyoruz. Türkler de Sırplar da fevri davranıyor. İki kulübün, devletin görevi, bu ve buna benzer tansiyonları düşürmek. Her iki tarafa da sesleniyorum; bunun gibi olaylardan uzak kalalım ve tekrarlanmasın. Bizim görevimiz bunları gözetlemek ve daha yakından takip etmektir. Ben inanıyorum ki hiçbir ana böyle bir olayı yaşamayı istemezdi" dedi.
"ADALET YERİNİ BULACAKTIR"
Bugün iyi bir ev sahipliği ile Galatasaray’ı ağırlayacaklarını kaydeden Covic, "Buradan Sırp yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Elbirliğiyle söz verdik, bu maçın üstesinden geliriz. Tüm Sırbistan’da bu maç için yer alan görevlilere ve devlete, bize bu fırsatı verdikleri için teşekkür ederim. Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkililerine buradan sesleniyorum ve teşekkür ediyorum. Hemen caniyi yakaladıkları için. İnanıyorum ki adalet yerini bulacaktır. Sayın başkanıma da teşekkür ederim, Kızılyıldız hakkında söyledikleriniz için. Ben sizden ve ekibinizden yaşanabilecek en ufak olay için şimdiden özür dilerim, onları kaale almayın. Sırp halkının geleneğinde iyi ev sahipliği vardır. İnanıyorum ki taraftarlarımız iyi bir ev sahipliği gösterecek" şeklinde konuştu.