Ordu’nun Fatsa ilçesi Orman İşletme Şefi Özgür Ünlü, “Özellikle bu hafta boyunca Fatsa, Çatalpınar ve Çamaş bölgemizde 11 yangın çıktı. Vatandaşlarımızdan isteğimiz rüzgarlı havalarda ateş yakmamalarıdır” dedi.
Fatsa Orman işletme Şefi Özgür Ünlü konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Orman yangınları genelde yaz aylarında çıkar fakat Karadeniz Bölgesi’nde ekim-kasım-aralık-ocak-şubat ve mart aylarında çıkıyor. Bunun nedeni ise Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanların tarımla uğraşmalarıdır. Bu aylar tarım için bahçeleri temizleme aylarıdır. Dolayısıyla bahçelerindeki çalı çırpı, yaban otlarını toplayarak bir araya getiren vatandaşlar bu yığınları yakıyorlar. Havanın rüzgarlı olması orman yangını çıkmasına sebep oluyor. Zamanında gelen ihbarlar sonucu yangını büyümeden söndürüyoruz. Özellikle bu hafta boyunca Fatsa, Çatalpınar ve Çamaş bölgemizde bu nedenlerden dolayı 11 yangın çıktı. Vatandaşlarımızdan isteğimiz rüzgarlı havalarda ateş yakmamalarıdır. Rüzgar hızlı olduğu için biranda yangın oluşuyor ve yangın büyüyerek bahçelerden orman alanlarına sıçrıyor. Vatandaşları, bilinçli bir şekilde hareket ederek rüzgarlı havalarda ateş yakmamaları konusunda ikaz ediyorum. Vatandaşlarımızın tapulu arazisinde bile yangın çıksa ateş yaktığı anlaşıldığı takdirde orman kanununca cezası var. Ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Vatandaşlarımızın yaktığı ateş, rüzgarın etkisiyle büyür ve ormana sıçrarsa bir ile üç yıl arasında hapis cezası vardır” diye konuştu.
“Orman çok uzun yaşayan bitkilerden oluşan bir topluluktur” diyen şef Ünlü şöyle konuştu: “Ormandaki ağaçlar, bitkiler belli bir süre sonra ömrünü tamamlıyor ve çökmeye başlıyor. Bizim yaşlı ormanları gençleştirmek için çalışmalarımız oluyor. Bir de üzerinde ağaç olmayan orman vasıflı yerleri ağaçlandırıyoruz. Çatalpınar’da 400 dönüm araziye ceviz ağaçları dikerek ormanlık alanları ağaçlandırdık. Çamaş’ta da dut ağaçları ile ilgili ağaçlandırma yapacağız. Yöredeki vatandaşlarımızın meyvelerini toplayarak gelir elde etmeleri için dut ormanı kuracağız. İlçemizde yer arama çalışmaları yapıyoruz. Uygun arazi bulduğumuzda ceviz ağacı dikmeyi planlıyoruz. Fatsa ve çevresi ormanlık alan açısından zengin değil. Yöremiz fındık yöresi olduğu için zamanında orman alanlarımız kesilmiş ve fındık ağaçları dikilmiş. Genelde yüzde 60’lara yakın bir orman alanımız var ancak yüzde 20’si orman vasfını koruyor. Bölgemize göre bu rakam oldukça düşük bir rakamdır.”