İZMİR, () - EGE Üniversitesi Hastanesi'nde ileri derecede karaciğer ve böbrek yetmezliğinden organ bekleyen 27 yaşındaki Arzu Sabah'a aynı donörden karaciğer ve böbrek nakli aynı anda yapıldı.
Beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybeden 43 yaşındaki Gönül Dünya'nın organları iki kişinin hayatını kurtardı. Dünya'nın bir böbreği 57 yaşındaki Cafer Tayyar Tosunoğlu'na nakledildi. Karaciğer ve diğer böbrek ise aynı anda yapılan ameliyatla Arzu Sabah'a nakledildi. Doğuştan karaciğer hastalığının böbreklerine verdiği hasardan dolayı karaciğer ve böbrek yetmezliğini aynı anda yaşayan Arzu Sabah, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan başarılı nakil ameliyatıyla yeniden hayata döndü.
Kendisi de Denizli'de sağlık teknisyeni olan Arzu Sabah'ın ameliyatını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Organ Nakli (böbrek) Sorumlusu Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve Ege Üniversitesi Karaciğer Nakli Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Murat Sözbilen her iki hastanın durumunun gayet iyi olduğunu ve en kısa zamanda taburcu edebileceklerini açıkladı.
Görevli olduğu Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 1800'ün üzerinde böbrek nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, "Yılda yaklaşık 130-135 böbrek nakli gerçekleştiriyoruz. Bu nakillerin vericilerinin yüzde 60'ı canlı, yüzde 40'ı ise kadavradan alınıyor. Hastanemizde hem yetişkin hem çocuk hem de yeni doğanlara organ nakli yapabiliyoruz" dedi.
Hastanın karaciğer naklini başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Sözbilen, aynı anda hem böbrek hem karaciğer nakli yapmanın riskli ve zor olduğunu ancak ameliyatın başarıyla tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Sözbilen, "Hastada karaciğer enzim efekti vardı. Bu da böbreklerde hasara neden oluyordu. Karaciğer nakliyle böbrek naklinin mutlaka bir arada olması gerekiyordu" dedi. Prof. Dr. Murat Sözbilen yaklaşık bir hafta içinde hastayı taburcu edebileceklerini açıkladı.
Sabah, aynı zamanda organ bağışında bulunan donörün diğer böbreğinin nakledildiği Cafer Tayyar Tosunoğlu'yla da böbrek kardeşi olmuş oldu.

FOTOĞRAFLI