KAYSERİ’de çarşı iznine çıkan silahsız ve sivil kıyafetli askerleri taşıyan halk otobüsüne bombalı araçla saldırı düzenlendi. Terörist, otobüsü 5 kilometre boyunca takip etti.

Otobüs, hastaneye gidecek 2 askeri bırakmak için durduğunda terörist araçla otobüse çarpıp bombayı patlattı.

BEŞİKTAŞ'TAKİ SALDIRI İLE BENZER
Saldırıda 14 asker şehit oldu, 55 asker yaralandı. Saldırı şekli, patlayıcı düzeneğinin Beşiktaş’taki saldırı ile benzerliği eylemin PKK tarafından yapıldığı iddiasını güçlendirdi. Kamera görüntülerine göre terörist takip ettiği otobüsün yanın yaklaşıyor ve patlama meydana geliyor. Hemen ardından bazı askerlerin koşarak otobüsten indiği görülüyor.

Kayseriİ 1’inci Komando Tugayı’ndan çarşı iznine çıkan komando er ve erbaşları almak için dün 2 halk otobüsü kışlaya gitti. Otobüsler saat 08.30’da komando tugayından çıktı. Talas ilçesi Zincidere mahallesinden kent merkezine giden ve içinde silahsız ve sivil kıyafetli askerlerin bulunduğu otobüs, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne gitmek isteyen 2 askerin inmesi için saat 08.45’te kampus girişinin 20 metre ilerisindeki otobüs durağında durdu.

ÖNCE ÇARPTI SONRA PATLATTI
Bu sırada otobüsü takip eden terörist, Kırıkkale (71) plakalı hafif ticari aracı önce duran otobüse çarptı ardından da araca tuzaklanan bombayı patlattı. Patlamanın etkisiyle hurda yığınına dönen bombalı araç 15 metre ileriye fırlarken, parçalara ayrılan teröristin cesedi de saldırı noktasından 30 metre ileriye düştü. Patlamada belden yukarısı parçalanan teröristin saçlarının uzun olması nedeniyle önce kadın olduğu sanıldı, daha sonra yapılan otopside erkek olduğu ortaya çıktı.

Patlamanın etkisiyle ortalık bir anda savaş alanına döndü. Patlamada 14 asker şehit oldu, 55 asker de yaralandı. Yaralılar yakındaki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ile çevredeki diğer hastanelere kaldırıldı. Otobüste sıkışan 2 yaralı da itfaiyenin yardımıyla çıkarıldı.

5 KİLOMETRELİK TAKİP
Yapılan incelemelerde saldırıda kullanılan bomba yüklü aracın komandoları taşıyan otobüsü yaklaşık 5 kilometre takip ettiği, otobüsün durmasıyla saldırının yapıldığı belirtildi. Otobüste bulunan askerlerden bazılarının da saldırıda kullanılan aracın kendilerini takip ettiğini fark ettiği ve kendi aralarında, “Bu araç bizi takip ediyor, tugaydan çıktığımızdan bu yana arkamızda” dedikleri kaydedildi. Teröristlerin saldırı öncesi bölgede keşif yaptıkları, gözcü kullandıkları, askerlerin tugaydan çıkış saatlerini ve otobüsle gittiklerini bildikleri tahmin ediliyor.

İKİZ PLAKA AYNI DÜZENEK
KAYSERİ’de komandolara yönelik saldırıda Kırıkkale (71) plakalı aracın kullanılması üzerine inceleme başlatıldı. İncelemede teröristin ikiz plaka (sahte) kullandığı ortaya çıktı. Plakanın, A.T.’nin üzerine kayıtlı hafif ticari araca ait olduğu belirlendi. Kırıkkale’deki aracın sahibi A.T’nin bilgisine başvuruldu. Polis ekipleri, A.T’nin sahibi olduğu araca ait plakanın, Şanlıurfa’dan çalınan ve eylemin yapıldığı aynı marka ve model araca sahte ‘ikiz plaka’ olarak takıldığını saptadı. Bomba yüklü beyaz renkteki aracın önceki gece saat 23.30’da Malatya-Kayseri karayolundan gelip Pınarbaşı ilçesinden geçerek, kent merkezine geldiği belirlendi.

PATLAYICI FABRİKASYON
Patlamada kullanılan araç ile olay yerinde yapılan kriminal incelemede, saldırıda kullanılan patlayıcı ve düzeneğin İstanbul Beşiktaş’taki saldırıyla aynı olduğu belirlendi. Saldırıda TNT, RDX patlayıcı kullandığı belirlenirken, ateşleme düzeniğin ise teröristin uzanabileceği şekilde direksiyonun alt tarafına kurulduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan patlayıcının fabrikasyon olduğu, bunun da patlayıcının yurtdışından, Suriye’den Türkiye’ye sokulduğu değerlendirildi.