İzmir’de işlerin kesat olmasından yakınan sanayi esnafı, kendi arasında gün yapmaya başladı. Esnaflar, her Cumartesi sanayideki kamelyada toplanarak hem sohbet ediyor hem de gün paralarını topluyorlar.
İzmir 3. Sanayi Sitesi esnafı, işlerin kesat olması nedeniyle gün yapmaya karar verdi. Sanayide çay ocağı işleten ve esnafların “Niko abi” diye seslendiği Nükhet Aydın, işlerdeki bu kötü gidişe “dur” demek için çareyi Türk Lirası günü düzenlemekte buldu. Aydın’ın bu fikrine sıcak bakan esnaflar, her Cumartesi sanayideki kamelyada toplanıp gün yapma kararı aldı. Her hafta sıranın bir esnafa geldiği günde toplanan 3 bin TL, sanayi esnafının bir derdine derman oluyor.
“KREDİ ÇEKMEKTENSE…”
Dayanışmak için böyle bir gün düzenleme kararı aldıklarını söyleyen Nükhet Aydın, “Sanayide işlerin çok kötü gitmesi nedeniyle gün düzenliyoruz. Her hafta bir esnafa faydalı olabilmek için 20 esnaf gün yapıyoruz. Herkes oturuyor, kimse iş yapamıyor. Her hafta 3 bin TL bir esnaf arkadaşa veriyoruz. O da elektriğini, suyunu, kredi kartını ödüyor. Dört dönemdir bu günü düzenliyoruz. Piyasada para yok, en azından böyle para biriktiriyoruz kumbara gibi. Kredi çekmektense kendi aramızda böyle birbirimize faydalı oluyoruz” dedi.
“PARA BİRİKTİRMİŞ OLUYORUZ”
Bu hafta toplanan 3 bin liranın sahibi olan esnaf Şuayip Erdem ise parayı nasıl değerlendireceğini şöyle anlattı:
“Elektrik, su paramı, ev kiramı ödeyeceğim. İşler kesat olduğu için faydası oluyor. Kendi paramız bu yine ama kumbara yapmış gibi oluyoruz. Para biriktirmiş oluyoruz.”