BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nin dünyaca ünlü turizm merkezi Sarımsaklı ile Badavut Mevkii'nde, geçen mayıs ayı sonundan bu yana süregelen içme suyu sıkıntısı başta tatilciler olmak üzere bölge sakinlerini isyan ettirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Balıkesir Su Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (BASKİ) Ayvalık yetkilileri sıkıntının Alıntınova-Ayvalık arasındaki ana hattın 3 noktasındaki patlaktan kaynaklandığını belirtip, 30 Ağustos'a kadar sorunun tamamen ortadan kaldırılacağını bildirdi.
Kış aylarında 6 bin kişinin yaşadığı Sarımsaklı ve Badavut'ta yaz aylarında tatilcilerin gelmesiyle nüfus yaklaşık 200 bine ulaşması sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Son bir haftada sık görülen su sıkıntısı başta tatilciler olmak üzere bölgedeki turistik tesisleri çileden çıkardı. Su sıkıntısı nedeniyle kimileri tatilini yarıda keserken, kimileri de tankerlerden su satın alarak bu sıcaklarda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Balıkesir Su Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (BASKİ) 'Alo 183' hattını her gün defalarca aramalarına rağmen telefonun açılmadığını ve yetkililerin de kendilerine bir açıklama yapmamasından dertli olanlar susuzluk nedeniyle çıldırma noktasına geldiklerini belirterek, "Abdest alacak suyu bile zor buluyoruz" diyerek, yaşadıklarını tepki gösterdi. Kış aylarında da Badavut'taki evlerinde yaşadıklarını belirten Gül Sarpkay, şöyle dedi:
"BASKİ'nin, sadece saat 20.00 ile 08.00 arasında musluklardan adeta iplik gibi akan bir içme suyu verdiğini belirtip, "Son bir haftadır ise kesintiler bizleri bunalttı. Madem ki bu su kesintilerini yapacaklar o zaman Ayvalık'ın reklamını yapmasınlar. Yapacaklarsa da, buraya gelen tatilcileri, yazlıkçıları ve burada yaşayan insanları mağdur etmesinler. Kimsenin buna hakkı yok."
Badavut Mevkii'ndeki yazlığında tatil yapan Osman Kabadayı, "3 gündür buradayım. Dayım ve ailesiyle birlikte daha uzun soluklu bir tatil yapmak istiyorduk ama susuzluk nedeniyle tatilimizi yarıda kesmek zorunda kaldık" dedi.
"EVİ KAPATIP GİDEMİYORUM"
İsveç'ten Badavut'a tatile geldiğini söyleyen ev hanımı Selcan Sungur, 1 haftadan bu yana suları bulunmadığını anlatırken, "Misafirlerim var ve ben yarın döneceğim. Evimi kapatıp gideceğim ama nasıl kapatacağımı bilmiyorum. Evimin içi bulaşık dolu, çamaşır dolu. Bunlar bir sene beklemez. Lütfen sesimizi birileri duysun. Bize yardımcı olsunlar" diye konuştu.
"REZİLLİK, KEPAZELİK"
Musa Batur adlı bir tatilci ise 30 yıldır İsveç'te yaşadığını kaydederek, "Şu an yanımda 15 günden bu yana misafirlerim de var. Onlara bu susuzluk konusunda nasıl açıklama yapacağımı bilemiyorum. Bir haftadır tuvalete bile gidemiyoruz. Bu rezillik ve kepazelikten başka bir şey değil. Bu durum bizim Avrupa'da hiç alışkın olmadığımız bir şey. Burada su kesintisi zaten oluyordu. Ama en fazla öğleden akşama kadar sürüyordu. Son bir haftadır suyun hiç gelmemesi rezillikten başka bir şey değil. Yöneticileri kınıyorum. Böyle bir rezillik olamaz. Şaşırdım kaldım. Büyük bir utanç içindeyim" diye konuştu.
"ABDEST ALMAYA SU BULAMIYORUZ"
Tatilcilerden Semih Eren de 30 yıldır tatil için bu bölgeye geldiğini belirterek, bu yıl  daha kötü bir durumla karşılaştığını anlattı. Eren, "İleriye gideceğimize her sene daha da geriye gidiyoruz. Elektrikler kesiliyor. Su kesintisi zaten standart bir hale gelmiş durumda. Afadersiniz ama cuma günleri abdest alıp namaza gideceğiz ama su yok. Tuzlu suyla abdest almak zorunda kalıyoruz. Böyle bir rezillik dünyanın neresinde görülmüştür. Pek çok aile, marketten aldıkları damacana içme sularıyla çocuklarını yıkıyor" diyerek, tepkisini dile getirdi.
"BİR DAHA AYVALIK'A GELMEM, GELMEK İSTEYENE DE ENGEL OLURUM"
Bursa'dan bir haftalık tatil için Sarımsaklı'ya gelen İbrahim Erden de "Ayvalık'a ilk kez geldim. Zaten son gelişim olacak. Bir hafta boyunca tatil yapmak için bin 500 lira para verdim. 4 gündür yıkanamıyorum. Her gün markete su parası ödüyorum. Paramla rezil oldum. Ben buraya stres atmaya geldim. Ama burada daha çok stres oldum. Bir daha da buraya ayak basmam, gelene de engel olurum" dedi.
BASKİ, "SORUN 30 AĞUSTOS'TA TARİHE KARIŞACAK'
BASKİ'nin Ayvalık yetkilileri ise su kesintilerinin nedeninin Altınova'dan Ayvalık'a gelen 500'lük ana boru hattında aynı anda 3 ayrı noktada meydana gelen patlak olduğunu belirtip, "Ekiplerimiz hummalı bir çalışmayla bu patlakları onarmaya çalışıyor. Bunun dışında da Altınova'daki su kuyularından çektiğimiz yeni ana su hattını da önümüzdeki günlerde hizmete sokmaya çalışıyoruz. Zaten bu konuda da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur'un kesin talimatı var. Bu yeni hattı en kötü ihtimalle 30 Ağustos'a kadar hizmete alacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI